Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat ieri, la Sfântu Gheorghe, că Uniunea va face propuneri de modificare a Legii 215/2001 în sensul clarificării folosirii în administraţia publică locală a limbii maghiare şi a limbilor celorlalte minorităţi naţionale.

Reprezentantul UDMR a afirmat, referindu-se la cazul primarului din Miercurea Ciuc amendat de CNCD pentru că a condiţionat angajarea pe un post de cunoaşterea limbii maghiare, că „este logic” ca în zonele cu o minoritate naţională numeroasă, cum este cea din Harghita, persoanele care intră în legătură cu publicul să cunoască şi limba maghiară.

În context, el a menţionat că e firesc ca şi prefecţii din aceste zone să cunoască limba acestei comunităţi, iar site-urile instituţiilor publice să prezinte informaţii şi în limba maternă a membrilor acesteia, aşa cum prevede Legea 215.

„În principiu ce a vrut să zică Raduly Robert e corect, că acolo unde e o zonă locuită de maghiari, cum e Miercurea Ciuc, e normal ca peste tot să fie oameni care ştiu şi limba maghiară (…) Legea 215 zice că în administraţia publică locală, acolo unde sunt compartimente şi birouri de relaţii publice, e obligatoriu să fie angajaţi oameni care ştiu şi limba maghiară (…) De fapt, spiritul acestei legi nu funcţionează şi vom veni cu o propunere legislativă ca să fie mai clară (…) Dacă nu clarificăm aceste probleme, ori conform bunului simţ, ori în spirit european (…), atunci unii pot interpreta în fel şi chip şi pot amenda primarii. Trebuie clarificate aceste lucruri”, a spus Borbely Laszlo.

Vicepreşedintele UDMR a menţionat că poate da ca exemplu cel puţin zece instituţii publice din judeţul Mureş unde la ghişee nu se vorbeşte limba maghiară, deşi 44% din populaţie aparţine acestei etnii.

Primarul Raduly Robert a fost amendat recent cu 600 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru impunerea cunoaşterii limbii maghiare de către viitorul arhitect-şef. Ulterior, acesta a declarat că „cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie la Miercurea Ciuc” şi că trebuie vorbită de toţi cei care „trăiesc din impozitele secuilor”, inclusiv de prefect.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail