Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo a declarat ieri, că Uniunea este pregătită cu documente să demonstreze că regiunile mai mici sunt mai viabile, menţionând în context că săptămâna viitoare vor fi făcute publice o serie de studii care demonstrează că actualele regiuni de dezvoltare nu au fost viabile.

Borbely Laszlo a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că regionalizarea trebuie făcută pe bază de „cifre şi statistici”, iar acestea arată că e nevoie de „regiuni mai flexibile şi mai mici”. Potrivit acestuia, cele trei documente pe care UDMR le va prezenta în scurt timp cuprind date tehnice din ultimii cinci ani privind absorbţia fondurilor prin Programul Operaţional Regional în diferite zone ale ţării, pe judeţe şi regiuni, o analiză privind cheltuirea banilor europeni, precum şi evoluţia PIB pe localităţi, judeţe şi regiuni.

„Scopul acestor regiuni a fost să apropii zonele sărace de cele bogate. Datele arată că nu au funcţionat (…) Cele bogate au devenit şi mai bogate, iar cele sărace şi mai sărace, deci nu a funcţionat acest fond de coeziune, iar asta demonstrează că trebuie regiuni mai mici (…) Sunt diferenţe foarte mari de PIB între regiuni, dar şi în interior, între judeţe” , a spus Borbely Laszlo.

În context a amintit că UDMR a depus în Parlament în urmă cu aproape doi ani şi jumătate un proiect de lege ce prevede crearea a 16 regiuni economice, printre care una formată din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. El a menţionat că Uniunea nu va permite nici o variantă care ar fi împotriva intereselor comunităţii maghiare.

„Asta e oferta noastră şi noi considerăm că este forma cea mai bună (…) Suntem pregătiţi să demonstrăm că regiunile mai mici sunt mai viabile (…) Regionalizarea e o discuţie foarte sensibilă. Suntem deschişi pentru dialog, să discutăm mai multe alternative, dar care nu sunt contra intereselor comunităţii maghiare (…) Noi din 1990 am ales calea dialogului şi nu a confruntaţiei, dar dacă vom epuiza aceste pârghii, atunci în consens şi cu alte organizaţii ale minorităţii vom discuta despre alte posibilităţi, cum ar fi unele demonstraţii care se pot face şi pe zona regionalizării, care e cea mai importantă provocare pentru noi în momentul de faţă”, a spus liderul UDMR.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail