Mădălin Guruianu şi Şerban Pitic

Peste 400 de persoane vor participa la cea de-a şaptea ediţie a competiţiei de dezbateri academice pentru liceeni, „Saint George, City of Debate”, ce are loc zilele acestea în oraşul reşedinţă de judeţ. Evenimentul se anunţă a fi unul de excepţie pentru lumea dezbaterilor, şi nu numai.

Mădălin Guruianu, iniţiatorul şi responsabilul acestui proiect ne-a spus că echipa de arbitri va fi condusă de președintele ARDOR Muntenia, Emi Beteringhe, care tocmai s-a întors de la un master foarte important din Anglia şi de directorul adjunct al acestui eveniment, Șerban Pitic, din Ploiești, recent finalist la Campionatele Mondiale de la Berlin, din decembrie. Din echipa de organizare vor face parte și clujenii Ioana Stupariu și Adi Ghițe, din ARDOR Transilvania, iar tab-masterul competiției va fi campionul Radu Cotarcea, care va veni la eveniment tocmai din Budapesta. El va coordona programarea celor 50 de meciuri ce vor avea loc concomitent, în 50 de săli diferite la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” și Colegiul ”Mikes Kelemen”.

„Credem că nivelul este din ce în ce mai ridicat și ne bucurăm că este o recunoaștere, cumva, a muncii din Sfântu Gheorghe și a competiției care, pentru al treilea an conse­cutiv își păstrează titlul de Cel mai important Open de dezbateri pentru liceeni din România”, a declarat Mădălin Guruianu.

Acesta a menţionat că dezbaterile din acest an sunt pro­movate pe parcursul a şase zile, dublu faţă de cele trei zile programate la ediţiile anterioare. Astfel, marţi, Șerban Pitic a ţinut un curs de pregătire în limba engleză pentru elevii începători în dezbateri din Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Colegiul „Mikes Kelemen” și Colegiul „Szekely Miko”, unde există cluburi de dezbateri. Acesta și-a dedicat o parte din timp, și ieri și astăzi,  pentru a-i iniția pe tineri în acest sport al minții.

În legătură cu acest eveniment, Șerban Pitic a declarat că, din punctul său de vedere, competiţia de la Sfântu Gheorghe a fost întotdeauna un reper pentru cum o să meargă anul de dezbateri. „Cum în ultimii ani a tot crescut, competiţia devi­ne din ce în ce mai mare, cu tot mai mulţi participanţi. Este foarte bine că anul acesta avem atât de multe echipe, foarte mult interes şi  foarte mulţi arbitrii care vin să fie instructori şi traineri. E un semn foarte bun pentru mişcarea de dezba­teri, şi, întotdeauna este o ocazie foarte bună pentru noi să ne strângem împreună, să vorbim, să stabilim ce facem pe viitor. Ce se întâmplă la Sfântu Gheorghe, în fiecare an, este un lucru foarte bun, extraordinar! Anul acesta, noi, în echipa de arbitraj ne-am asumat rolul acesta de a stabili nişte teme cât mai interesante, cât mai provocatoare şi în acelaşi timp să administrăm arbitrajul dezbaterilor într-un mod cât mai profesionist ”, a  spus Șerban Pitic.

Ediție Specială „Debate Corner”

Astăzi, în Pavilionul Central din Parcul Elisabeta va avea loc o ediție specială „Debate Corner” pe tema „Dezbaterile contează”, la care vor participa mai multe persoane din echipa de organizare a Campionatului Saint George, City of Debate,  din acest an.

Mădălin Guruianu a precizat că dezbaterile acestei ediții a „Saint George, City of Debate”, în română și în maghiară, vor fi pe două teme pregătite – „România ar trebui sau nu să recunoască independența statului Kosovo” și „Uniunea Europeană ar trebui să interzică importurile de produse agricole pentru acele produse care se află în abundență în Uniunea Europeană”, și pe încă trei teme care vor fi anunțate doar cu o oră înainte.

Potrivit acestuia, pe cele două teme date, peste 300 de debateri din toată țara se pregătesc de aproximativ două luni de zile.

Mai mult decât o competiție

Pentru participanţii la „Saint George, City of Debate” organizatorii au pregătit o mulțime de activități interesante și programe speciale. Astfel, aceștia vor avea ocazia să viziteze expozițiile din oraș, să se bucure de concertul Filarmonicii din Brașov, ce va avea loc la Teatru. De aseme­nea, cei interesați vor putea să participe la simultanul de șah oferit de doi mari maeștri din Sfântu Gheorghe, un român și un maghiar, care vor juca concomitent cu până la 15 sau 20 de tineri. Pe această cale, Mădălin Guruianu a dorit să mul­țumească Clubului de Șah „Cavalerul”, condus de Horvat Zoltan, pentru sprijin și pentru inițiativă.

Primele ediţii…

Anul trecut…

„După cum v-am obișnuit și în anii trecuți, „Saint George, City of Debate” este mai mult decât o competiție. Pe lângă partea propriu-zis competițională, care înseamnă 4 runde de calificare,  în ziua de sâmbătă,  2 runde eliminatorii, adică sferturile de finală, semifinala și finala cea mare ce va avea loc duminică,  în Sala Teatrului, ”Saint George, City of Debate” reușește să aducă programe speciale în seara de vineri, 1 martie (…) Noi credem că acest tip de campionat, pe lângă faptul că promovează dezbaterile și că reușește să mențină pentru al treilea an consecutiv titlul de Cel mai mare open de dezbateri pentru liceeni, este și o modalitate de a arăta cu adevărat ce înseamnă Sfântu Gheorghe, de a arăta și de a promova multe lucruri din ceea ce se întâmplă bine în acest oraș (…) a explicat Mădălin Guruianu.

Mulţumiri adresate voluntarilor

Iniţiatorul şi responsabilul Campionatului „Saint George, City of Debate” doreşte să aducă mulţumiri celor ce fac parte din Consiliului Elevilor din Colegiul Național „Mihai Vitea­zul” care au reuşit să capaciteze în jur de 40 de volun­tari care îşi vor aduce contribuţia la buna desfăşurare a tuturor activităţilor ce vor avea loc în zilele următoare.  „Vreau să-i mulțumesc președintelui Sorin Dandu cât și celor două vicepreședinte Adina Moisii și Rofel Carla, dar vreau să le mulțumesc, în mod deosebit, şi viitoarelor lidere ale comunității, Călina Cruceriu și Paula Cocoveică, care se întorc în week-end pentru a fi voluntari la Saint George, City of Debate. Evident că e o mulțumire mare să observ cât interes suscită această manifestare și faptul că cei care au participat la organizare sau ca și debateri sau arbitrii, nu numai că nu uită, dar încearcă să revină de fiecare dată cu plăcere la noi în oraș,” a spus Mădălin Guruianu.

Acesta a precizat că la orice meci intrarea este liberă.

Participanții vor fi cazați în locuri diferite din oraş, respectiv la Hotelul Park, Hotelul Şugaş,  pensiunea Agora, Palatul Copiilor şi la căminele Liceelor ”Mihai Viteazul” şi ”Mikes Kelemen”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail