La finele acestei luni, Campania naţională de informare şi educare preventivă R.I.S.C. (Renunţă! Improvizaţiile Sunt Catastrofale) ia sfârşit. Însă, datele statistice la nivelul judeţului sunt îngrijorătoare: un număr din ce în ce mai mare de incendii la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti sunt produse ca urmare a utilizării instalaţiilor electrice defecte sau cu improvizaţii sau din cauza coşurilor/burlanelor pentru evacuarea fumului defecte sau necurăţate. Spre exemplu, în luna ianuarie 2012, 61.54% din incendii au avut loc din pricina cauzelor enumerate mai sus, iar în luna ianuarie 2013, procentul a fost de 81.81%.

De aceea, pentru ca astfel de situaţii tragice să nu se mai producă, readucem în atenţia opiniei publice importanţa educaţiei antiincendiu, precum şi necesitatea respectării principalelor reguli de apărare împotriva incendiilor la locuinţe. Un prim pas este acela de a apela întotdeauna la personal autorizat pentru remedierea oricăror defecţiuni la instalaţiile electrice sau de gaz.

Kofi Anan, fost secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, a surprins foarte bine conceptul de prevenire: “Construirea unei culturi a prevenirii nu este uşoară. În timp ce costurile pentru prevenire trebuie achitate în prezent, beneficiile acesteia se observă în viitorul îndepărtat. În schimb, beneficiile nu sunt tangibile; acestea sunt dezastrele care nu au avut loc! “

În schimb, Campania naţională de informare şi educare preventivă F.O.C. (Flăcările Omoară Copii) continuă. Realitatea susţinută de statistici arată că cei mici au devenit, pe fondul lipsei de supraveghere, principalele victime ale incendiilor produse la locuinţe şi gospodării. Apelaţi întotdeauna la rude, cunoştinţe sau vecini atunci când sunteţi nevoiţi să părăsiţi locuinţa, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp!

NU LĂSAŢI COPIII SINGURI ACASĂ!

Serviciul Protecţie, Pregătire şi Educaţie Preventivă a Populaţiei

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail