Sala de expoziţie a Asociaţiei Culturale „Minerva” din Cluj găzduieşte, începând cu sfârşitul săptămânii trecute, cea de a doua expoziţie retrospectivă a Centrului de Arte Plastice din Transilvania.
Prezent la vernisajul expoziţiei, sculptorul Vargha Mihaly, director al Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, a declarat că după expoziţia de debut ce-a fost realizată la sfârşitul lunii noiembrie 2012, la Sfântu Gheorghe, colecţia Centrului de Arte Plastice din Transilvania s-a îmbogăţit cu mai multe piese valoroase provenite din moştenirea artiştilor transilvăneni.
Acesta a precizat că în acest an îşi doresc să expună colecţia şi în oraşele Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc şi Bucureşti, urmând ca anul viitor să treacă graniţele ţării, prin organizarea unei expoziţii la Budapesta.
Centrul de Arte Plastice din Transilvania şi-a început activitatea în cursul anului trecut, ca filială a Muzeului Naţional Secuiesc, şi are ca obiectiv colectarea, păstrarea şi prezentarea lucrărilor moderne de după anul 1945, dar şi a celor contemporane. „Este nevoie de o colecţie publică transilvăneană în care istoria nu se întrerupe la Barabas Miklos şi Gyarfas Jeno”, a declarat directorul Muzeului Naţional Secuiesc, Vargha Mihaly, care a prezentat argumentele care susţin necesitatea existenţei Centrului de Arte plastice a cărui patrimoniu artistic actual este constituit din fondul Galeriei de Artă „Gyarfas Jeno”, precum şi din operele de artă donate centrului.
În cadrul expoziţiei organizate la sediul Asociaţiei Culturale „Minerva” din Cluj sunt expuse lucrări realizate de importanţi artişti plastici din Transilvania precum: Baasz Imre, Bocz Borbala, Gazdane Olosz Ella, Gergely Istvan, Jakobovits Miklos, Jecza Peter, Kos Andras, Mattis-Teutsch Janos, Miklossy Gabor, Mohi Sandor, Nagy Imre, Plugor Sandor, Szolnay Sandor şi Ziffer Sandor. (M.D.C.)