La Centrul Cultural din oraşul Covasna are loc astăzi, începând cu ora 19.00, în prezentarea Ansamblului  de Dansuri „Trei Scaune” din Sfântu Gheorghe, în regia şi coregrafia lui Könczei Árpád,  spectacolul de dans-teatru inspirat din viaţa şi activitatea renumitului muzician Fodor Sándor „Netti” (1922-2004),  din zona Călatei, o zonă multietnică împărţită, în prezent, între judeţele Cluj şi Sălaj. Legendarul prim-violonist de etnie romă, ca şi toţi marii muzicieni, a cântat cu acelaşi entuziasm în diferite locuri şi prin diferite comunităţi etnice.  Acesta şi-a croit propriul drum muzical   în ţară şi peste hotare,  arcuşul său   fiind o veritabilă “cheie a sufletelor”.

Vorbind despre spectacolul „Pentru o sută de ani”,  secretarul literar al Ansamblului Trei Scaune, Czilli Balazs, menţionează că prin stilul autentic şi sincer al muzicienilor din Formaţia Heveder, la care se adaugă  mişcările curate ale dansatorilor ce vor urca pe scena din Covasna, spectatorii prezenţi vor putea simţi adevărata faţă a zonei Călata, cu  muzica instrumentală virtuoză-genială şi cu  dansurile ce  poartă, în sine, eleganţă şi rafinament.

Acest spectacol a fost prezentat anul trecut în programul Bienalei Teatrale Reflex , unde a primit premiul pentru cel mai bun spectacol. Totodată,  cu ocazia Întâlnirilor Ansamblurilor Profesioniste din Transilvania, ediţia 2012, formaţia Heveder a fost desemnată cea mai bună formaţie muzicală.

Spectatorii care  doresc să ia parte la  spectacolul  „Pentru o sută de ani!”  pot rezerva bilete la  nr. de telefon 0724-563157 sau le pot cumpăra de Casa de Cultură Orăşenească din Covasna,  cu o oră înainte de începerea evenimentului.

După spectacolul de la Covasna, Ansamblul „Trei Scaune” urmează să prezinte piesa „Pentru o sută de ani!” într-un turneu în mai multe oraşe din Ungaria -Miskolc, Salgótarján, Budapesta, Ajka şi Seghedin-urmând ca spectatorii din judeţ s-o poată revedea pe 8 Martie, în noua sală  Studio din Sfântu Gheorghe.
Czilli Balázs ne-a spus că scopul Ansamblului de Dansuri „Trei Scaune” este acela de a culege, de a păstra şi de a transmite muzica şi a dansul popular din Transilvania, prin prezentări scenice de o înaltă valoare artistică, precum şi crearea unor spectacole reprezentative pentru muzica şi dansul popular din Ardeal.  Pe lângă spectacolele de folclor,  Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune” are la activ şi încercări reuşite de a crea spectacole de teatru-dans. De fapt, profilul unic al Ansamblului este conturat de spectacole, precum „Dansul tatălui meu”, „Sală de aşteptare”, „Ábel” (după romanul lui Tamási Áron), „Nunta însângerată”- (după Federico García Lorca), „Baladă din Ceauaş”, „Din Post în Post” sau „O sută de ani”.

Muzica acestor spectacole este oferită de Formaţia Heveder, ce face parte din Ansamblu, formaţie  care în ultimii ani a devenit un simbol al muzicii populare autentice de calitate din Transilvania. Primul lor album a fost lansat în 2009, cu titlul „Dă-i, să meargă!”. Ulterior, în 2010 muzicienii au participat la un turneu din Europa de Vest, iar în 2011 s-au prezentat, cu mare succes, în faţa  publicului din SUA şi Canada. (M.D.C.)

Foto: Henning Janos

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail