Două din cele patru abatoare autorizate existente în judeţul Covasna sacrifică şi cabaline, iar carnea acestora a fost comercializată aproape în totalitate pe piaţa internă.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor a declarat pentru AGERPRES că la nici unul dintre aceste abatoare, respectiv Casalco din Sfântu Gheorghe şi Toro Impex din Lemnia, nu s-au găsit nereguli legate de carnea de cal. Siko a menţionat că cele două abatoare au livrat carne şi produse din carne de cal cu predilecţie pe piaţa internă, cantităţile trimise la export fiind insignifiante, prin urmare nu crede că scandalul european iscat în jurul cărnii de cal va afecta vânzările firmelor.

„Anul trecut s-a trimis carne de cal în Ungaria şi în Italia, dar cantitatea a fost extrem de mică (…) Noi am făcut controale şi nu am găsit nereguli din cele invocate. Carnea de cal este procesată la abatoare, e transformată în cârnaţi şi salam, iar produsele sunt etichetate şi vândute ca atare. Scrie pe ele că e carne de cal (…) E greu de apreciat dacă aceste firme vor fi afectate de scandal, dar eu cred că în foarte mică măsură”, a spus dr. Siko.

Potrivit acestuia, anul trecut în cele două abatoare din judeţul Covasna au fost sacrificate 67 de cabaline, iar dintre acestea şase aveau anemie infecţioasă. Circa 11 tone de carne de cal a fost vândută unor firme din ţară, iar alte 12 tone au fost prelucrate la sursă şi transformate în cârnaţi şi mezeluri.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail