Conducerea UDMR Covasna a prelungit cu încă o lună autorizaţia pentru panoul ”Ţinutul secuiesc” din faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe şi spune că acesta va fi înlăturat în momentul detensionării situaţiei generate de ”scandalul interetnic creat în mod artificial”.
Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat, ieri, pentru AGERPRES că în ultima perioadă a avut discuţii cu noul prefect al judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, şi cu deputatul PSD de Covasna Horia Grama pentru a găsi soluţii de normalizare a relaţiilor interetnice şi instituţionale, dar şi pentru dezvoltarea judeţului.
”Nu e niciun secret faptul că am avut aceste discuţii. Am găsit deschiderea corectă în special din partea domnului prefect cu care, după cum am mai spus, am colaborat bine şi cât a fost primar. Eu cred că vom găsi soluţii să detensionăm situaţia creată în urma scandalului interetnic creat în mod artificial, dar până atunci panoul va rămâne acolo”, a spus Tamas Sandor.
Panoul de culoare albastru deschis pe care sunt inscripţionate cuvintele ”SIC-Terra Siculorum” (”Ţinutul secuiesc” în limba latină – n.r), care are aproximativ 12 metri pătraţi, a fost amplasat în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe în luna noiembrie anul trecut, cu puţin timp înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.
Tamas a menţionat la acea vreme că panoul a fost pus în semn de protest faţă de acţiunile fostului prefect al judeţului Covasna, Codrin Munteanu, care a ”desconsiderat simbolurile naţionale şi identitare ale maghiarilor” şi a atacat în instanţă drapelul secuiesc. Ulterior, subiectul a fost escaladat prin intervenţia unor oficiali din Ungaria şi arborarea drapelului secuiesc pe Parlamentul de la Budapesta şi pe mai multe primării din ţara vecină.
Anul acesta, Codrin Munteanu a fost numit secretar general la Ministerul Apărării Naţionale, iar în locul lui a fost numit fostul primar al comunei Vâlcele, Dumitru Marinescu.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES