Asociaţia de tineret „Ecou” din Sfântu Gheorghe contestă modul în care au fost alocaţi banii pentru proiectele culturale, multiculturale şi de tineret finanţate din bugetul local al municipiului.

Preşedintele asociaţiei, Alexandru Ujvarosi, consideră că membrii comisiei nu au ţinut cont de complexitatea proiectelor şi cere transparentizarea modului de evaluare a acestora, având în vedere că unele au primit sume „insignifiante”.

„La domeniul multicultural suntem curioşi să aflăm cum unul dintre proiectele cele mai interesante şi mai deschizătoare de uşi şi minţi, 3M, care implică cele trei Consilii ale Elevilor de la liceele Miko, Mikes şi Mihai Viteazul, a primit cea mai mică sumă acordată la această categorie: 500 de lei ? (…) În ceea ce priveşte proiectele culturale, proiectul „Zilele Ecou”, care va fi organizat pentru a aniversa 10 ani ai Asociaţiei şi care va cuprinde un spectacol de teatru de la Bucureşti, un concert folk – cel mai probabil Vasile Şeicaru, un simpozion pe teme multiculturale, acţiuni pentru copii pe data de 1 iunie şi un bal caritabil, a primit ridicola sumă de 500 de lei din cei 15.500 de lei solicitaţi, în condiţiile în care bugetul evenimentului depăşeşte 20.000 de lei. La capitolul proiecte de tineret, Saint George City of Debate VII a primit 2500 de lei din cei 14000 solicitaţi, în măsura în care proiectul are aproape 50.000 de lei buget, este cel mai mare Open de dezbateri academice din România şi adună aproape 500 de participanţi la Sfântu Gheorghe, an de an”, menţionează Alexandru Ujvarosi, care a specificat că vrea să vadă punctajele obţinute individual de la fiecare membru al comisiei, conform grilei de evaluare.

Ujvarosi cere, de asemenea, Consiliului local să prezinte componenţa comisiei de evaluare, să specifice dacă membrii au fost retribuiţi pentru această activitate şi să prezinte copii după declaraţiile de imparţialitate ale acestora. Conducerea Asociaţiei „Ecou” a menţionat că a înregistrat contestaţia în cursul zilei de luni.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe, autorităţile locale vor aloca în primul semestru din acest an aproape 160.000 de lei pentru finanţarea a peste 100 de proiecte culturale şi de tineret iniţiate de organizaţii nonguvernamentale din municipiu. Proiectele au fost împărţite în patru categorii – proiectele culturale vor primi peste 75.000 de lei, cele de tineret, circa 65.000 de lei, iar cele multiculturale şi pentru păstrarea tradiţiilor secuieşti, câte 10.000 fiecare.

Cea mai mare sumă, 10.000 de lei din aproape 26.000 solicitate, a obţinut-o Asociaţia „Georgius” condusă de prof. Filip Ignat Csaba pentru organizarea unor concerte simfonice şi camerale pe parcursul mai multor luni.

Din totalul celor aproape 160.000 de lei, zece proiecte depuse de ONG româneşti vor primi împreună 15.000 de lei.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail