Vass Maria, şefa Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Covasna respinge acuzaţiile
Conducerea Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Covasna respinge acuzaţiile potrivit cărora ar fi încălcat drepturile unui copil cu sindrom Down din oraşul Baraolt, pentru care a fost dată în judecată de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.
Şefa Direcţiei, Vass Maria a declarat ieri pentru AGERPRES că băieţelul, care are aproape şapte luni, a fost diagnosticat cu sindrom Down, dar şi cu o malformaţie cardiacă, iar în urma evaluării şi actelor medicale prezentate a fost încadrat în gradul de handicap mediu, iar apoi accentuat, lucru care i-a nemulţumit pe părinţi care consideră că handicapul copilului este mult mai grav.
Vass Maria a menţionat că încadrarea nu poate fi schimbată pe criterii subiective, prin urmare s-a respectat întocmai legea. Aceasta a mai spus că în comisia de evaluare sunt specialişti cu o vastă experienţă şi respinge orice acuzaţie legată de reavoinţă ori dezinteres.
„Nu e reavoinţă, pur şi simplu am respectat legea. Un asemenea caz, cu actele medicale pe care le are la bază, nu poate fi încadrat în alt grad pentru că nu permite legislaţia (…) Înţeleg situaţia familiei, dar şi părinţii trebuie să înţeleagă că nu ne putem permite să facem încadrarea pe criterii subiective sau sub presiune”, a declarat Vass Maria. Aceasta a mai adăugat că va prezenta în faţa instanţei toate argumentele.
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi a depus ieri o plângere la Tribunalul Covasna împotriva Direcţiei pentru protecţia copilului, arătând că, prin încadrarea în gradul de handicap mediu, copilul nu beneficiază de însoţitor permanent.
Reclamantul afirmă că „David prezintă toate particularităţile şi vulnerabilităţile unui copil cu sindrom Down care, pe lângă intervenţia medicală de specialitate, necesită nenumărate forme de terapie şi, evident, însoţitor permanent. În aceste condiţii, Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului Covasna, instituţia abilitată să încadreze copilul în grad de handicap, a înţeles să îi acorde acestuia gradul mediu, aceasta însemnând o alocaţie lunară de 33,5 lei, fără drept de însoţitor”. Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului sunt acuzaţi că „au manifestat o permanentă atitudine de superioritate şi indiferenţă”. Centrul va asista şi monitoriza acest caz pe tot parcursul litigiului civil.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES