Înfiinţat în data de 17 februarie 1968, prin ordinul nr. M – 10 al Ministerului Forţelor Armate ale României, Centrul Militar Judeţean Covasna aniversează 45 de ani de existenţă şi de activitate. De-a lungul existenţei sale, Centrul Militar Judeţean Covasna a constituit în permanenţă interfaţa dintre societatea civilă şi Ministerul Apărării Naţionale, a organizat şi desfăşurat activităţi complexe pe linia recrutării şi încorporării tinerilor, a completării cu resurse umane şi materiale a unităţilor Ministerului Apărări Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii. De asemenea, a îndeplinit sarcini pe linia protecţiei civile şi pregătirii populaţiei şi teritoriului pentru apărare. Despre această aniversare dar şi despre activitatea care se desfăşoară la Centrul Militar Covasna, în prezent, am stat de vorbă cu comandantul instituţiei, colonel Gheorghe Lupu.
– Domnule Lupu, ce ne puteţi spune despre acest moment important din viaţa CMJ Covasna?
– Sunt multe de spus despre a 45-a aniversare a Centrului Militar Judeţean Covasna. În primul rând putem spune că data de 17 februarie 1968, dată la care s-au contopit Comisariatele Militare Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe, reprezintă ziua de naştere a Centrului Militar Judeţean Covasna. Această zi constituie momentul de referinţă în timp, de când această structură care constituie interfaţa dintre armată şi societatea civilă poartă denumirea de CENTRU MILITAR, şi are ca fundamentare juridică ordinul Ministerului Forţelor Armate nr. 10 din 17 februarie 1968, dată de la care, de altfel, Centrul Militar Judeţean Covasna funcţionează în această locaţie. Anterior acestei date, activitatea specifică unui centru militar a fost desfăşurată de către Cercurile Militare Teritoriale, până în anul 1950 şi de către Comisariatele Militare Regionale, între anii 1950 şi 1968.
– Ce activităţi deosebite vor avea loc cu această ocazie?
– Întrucât Centrul Militar Judeţean Covasna, datorită specificului, nu se încadrează în categoria unităţilor operative şi, în consecinţă, nu are un drapel de luptă – însemnul pe care îl primesc unităţile luptătoare, la această importantă aniversare unitatea va primi un steag de identificare, potrivit însemnelor heraldice specifice centrelor militare, aprobate de ministrul apărării naţionale. Spre deosebire de drapelul naţional şi răsfrângerea simbolisticii sale în mediul militar, prin drapelul de luptă, steagul de identificare reprezintă, asemeni vestitului steag dacic sau asemeni acvilei romane, un însemn de război, semn de comandă şi raliere, instrument de apel la acţiune războinică sau spirituală, însăşi emblema comandanţilor militari. De asemenea, dorim să confecţionăm o placă comemorativă pe care să o dezvelim cu ocazia aceasta, pentru a evoca 45 de ani de la înfiinţarea Centrului Militar Covasna.
La momentul aniversar vom avea alături oaspeţi de seamă printre care se numără secretarul general al Ministerului Apărării Naţionale, dl. Codrin-Dumitru Munteanu, alte persoane de rang înalt din conducerea Statului Major General, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţul Covasna, colegi din judeţele Braşov, Argeş, Harghita, Mureş, Sibiu, şi, nu în ultimul rând, foşti comandanţi şi foşti colegi, care la un moment dat şi-au desfăşurat activitatea în cadrul unităţii.
– Vă rog să ne vorbiţi despre activitatea care se desfăşoară, în prezent, la CMJ Covasna.
– Până în anul 2007 activitatea Centrului Militar era asimilată de societatea civilă cu încorporarea, cu „luarea la oaste”, această activitate având un impact direct asupra concetăţenilor noştri pentru că fiecare avea un copil, un nepot, un prieten care trebuia să îşi satisfacă stagiul militar pe bază de conscripţie. O dată cu intrarea în vigoare a Legii 395/2006, la 1 ianuarie 2007 s-a renunţat la serviciul militar obligatoriu, însă acest lucru nu a însemnat că centrele militare au rămas fără activitate. Sarcinile noastre sunt multiple, complexe şi importante atât pentru armată cât şi pentru societatea civilă.
Una dintre acestea o reprezintă activitatea de informare, recrutare şi selecţie pentru formarea profesională iniţială a personalului militar în activitate şi pentru a urma cursurile învăţământului militar liceal, postliceal şi univarsitar.
De asemenea, gestionăm evidenţa tuturor cetăţenilor cu obligaţii militare. Fiecare bărbat, cetăţean român, care este apt din punct de vedere psihic şi medical are obligaţii militare începând cu împlinirea vârstei de 18 ani, când trebuie să se prezinte la noi pentru a fi luat în evidenţă, până când împlineşte vârsta la care trebuie să fie scos din evidenţă (pentru fiecare categorie de militari sunt diferite vârste la care ies din evidenţă). Totodată, avem evidenţa pensionarilor militari, avem legături cu asociaţiile de veterani de război (veterani de război care, din păcate, nu se bucură de respectul pe care îl merită). Având o evidenţă clară a cetăţenilor cu oblgaţii militare, avem sarcina de a asigura cu resurse umane şi materiale toate unităţile din sistemul naţional de apărare.
Totodată, ne ocupăm de probleme legate de pregătirea teritoriului şi a economiei pentru apărare, adică ne pregătim pentru o situaţie ipotetică în care ar fi nevoie de armată, pentru că, dacă nu ne pregătim pe timp de pace nu vom putea face faţă unei situaţii reale. În acest context, ne ocupăm şi de mobilizarea la locul de muncă, asta însemnând că instituţiile statului, operatorii economici, societăţile particulare trebuie să funcţioneze, să-şi continue activitatea chiar dacă în mod teoretic ar izbucni un război. Şi atunci, noi trebuie să ne asigurăm că rămâne cineva şi acolo, nu îi chemăm pe toţi la oaste.
Deci, sunt multe domenii care fac obiectul de activitate al angajaţilor CMJ Covasna. Faptul că trebuie să ne pregătim atunci când e linişte, pentru nişte situaţii care avem impresia că niciodată nu o să ni se întâmple nouă, cred că s-a văzut cel mai bine anul trecut, în judeţele în care erau acei munţi de zăpadă, şi unii dintre cei care aveau oblgaţia să gestioneze aceste situaţii căutau în stânga şi în dreapta utilaje, neştiind de unde să le ia şi dacă au voie sau nu să facă rechiziţii. Sunt multe aspecte pe care oamenii ar trebui să le cunoască despre activitatea noastră.
– Înţeleg că, deşi nu mai fac armata, tinerii de 18 ani trebuie să fie luaţi în evidenţă, la unitatea Dvs ?
– Într-adevăr, conform prevederilor Legii 395/2005, tinerii bărbaţi, care împlinesc 18 ani, trebuie să vină la Centrul Militar pentru a fi luaţi în evidenţă, în termen de 6 luni de la împlinirea acestei vârste. Pentru a-i informa cu privire la această obligativitate, am încheiat un protocol cu Inspectoratul Şcolar în baza căruia mergem noi în întâmpinarea lor, în licee, pentru cei care sunt înscrişi într-o formă de învăţământ, în timp ce pentru informarea tinerilor care au renunţat la şcoală avem o bună colaborare cu fiecare primărie din judeţ unde am trimis extrase cu informaţii despre ceea ce au de făcut tinerii. Drept urmare, după ce am început această campanie, tinerii vizaţi au început să se prezinte un pic mai bine la CMJ Covasna, pentru a fi luaţi în evidenţă. Aceştia trebuie să ştie că sunt pasibili de amendă dacă nu respectă legea, însă nu acesta este rolul nostru, ci acela de a-i informa şi a-i ajuta să respecte legea.
– În zilele noastre, tinerii covăsneni mai sunt interesaţi să-şi aleagă cariera militară, ca meserie?
– Din anul 2007, anul trecerii la completa profesionalizare a Armatei, şi până în prezent, am recrutat soldaţi şi gradaţi profesionişti, o categorie distinctă de personal, remunerată şi cu drepturi şi obligaţii distincte. Iar pentru a le da şansa să îşi aleagă cariera militară, în fiecare an sunt informate cel puţin 4.500 de persoane, însemnând grupul ţintă căruia ne adresăm, respectiv elevi de clasa a VIII-a, elevi de clasa a XII-a, persoanele care sunt prezente la bursele locurilor de muncă şi la activităţile organizate de instituţiile de învăţământ sau alte activităţi de genul acesta. Dintre acestea, funcţie de planul de şcolarizare la nivel naţional şi respectiv planul la nivelul judeţului, în fiecare an am avut persoane care au candidat, care au parcurs toate etapele legate de procesul de recrutare şi selecţie şi care au fost admise în învăţământul militar.
Iniţial, tinerii au respins oarecum ideea de a urma cariera militară, dar după câţiva ani au revenit şi şi-au manifestat interesul pentru aceasta. Şi, deşi toată lumea are impresia că armata nu mai are neapărat o justificare, în sensul în care nu sunt neapărat acţiuni de luptă, cu excepţia celor din teatrele de operaţii, armata şi-a diversificat foarte mult domeniul de responsabilitate.
– Care sunt condiţiile de „intrare” în armată?
– Dacă iniţial vârsta maximă până la care tinerii puteau fi recrutaţi era 26 de ani, actualmente pot fi recrutaţi dacă au vârsta între 18 şi 46 de ani, şi pot fi menţinuţi în activitate până la vârsta de 50 de ani. În privinţa criteriilor care sunt solicitate pentru recrutare, există criterii generale care sunt valabile pentru toate formele profesiei militare, pe care le facem cunoscute celor interesaţi, şi prin intermediul presei, şi criterii specifice fiecărei categorii de personal în parte. Cât de curând urmează să primim planul de şcolarizare pentru învăţământul militar, care e corelat cu bugetul, cu necesarul de personal şi cu capacitatea de pregătire a Ministerului în unităţile de învăţământ. Pregătirea pentru gradaţi şi soldaţi profesionişti e strict corelată cu necesarul unităţilor militare. Unităţile fac o solicitare la nivel central şi, în funcţie de alocarea bugetară, se stabileşte un anumit număr de posturi care trebuie încadrate.
Soldaţii – gradaţii profesionişti recrutaţi şi selecţionaţi trebuie să parcurgă o perioada de pregătire cu durata totală de 4 luni, diferenţiată în funcţie de provenienţa candidaţilor: 2 module de pregătire a câte 2 luni pentru persoanele care nu au satisfăcut stagiul militar, respectiv 1 modul de pregătire de 2 luni pentru cei care au stagiul militar satisfăcut şi vor să devină soldaţi profesionişti. La finalizarea acestora, absolvenţii urmează să se prezinte la unitate şi se semnează primul contract cu armata, pe durata de 4 ani.
La ceas aniversar, să le urăm tuturor celor care lucrează la Centrul Militar Covasna, La mulţi ani!
Maria Graur