Majoritatea elevilor din judeţul Covasna care au susţinut recent examenul de simulare a Bacalaureatului au obţinut rezultate extrem de slabe, în special la Matematică şi la Limba şi literatura română.
La Matematică procentul de promovabilitate a fost sub 12%, din cei 1267 de elevi care au susţinut proba,1006 au luat note sub 5. La Limba română s-au prezentat 1659 de elevi din care 1017 au picat, iar 642 au luat examenul, prin urmare promovabilitatea a fost de peste 38%, se arată într-un raport al Inspectoratului Şcolar.
La Istorie, elevii s-au dovedit a fi mai bine pregătiţi – 76,34% reuşind să treacă proba. Trei elevi de la Liceul teoretic „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe au luat note de 10, iar la Liceul Teologic Reformat din Târgu Secuiesc promovabilitatea a fost de sută la sută.
Cât priveşte Limba maghiară susţinută de 1111 elevi, promovabilitatea a fost de aproape 43%, 638 de elevi obţinând note sub 5. Şi aici au fost patru note de 10 adjudecate de elevi de la Colegiul „Szekely Miko”, Liceul „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe şi Liceul „Nagy Mozes” din Târgu Secuiesc.
Rezultatele cele mai bune au fost obţinute de liceele cu profil teoretic, respectiv Liceul Teologic Reformat din Târgu Secuiesc, Colegiul Szekely Miko”, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi Liceul „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, iar la polul opus s-au situat liceele cu profil tehnologic, unde s-a picat pe capete. Simularea examenului de bacalaureat a avut loc în perioada 6-8 februarie a.c.
La Bacalaureatul de anul trecut rezultatele obţinute de elevii covăsneni au fost sub media ultimilor ani – doar 34% dintre absolvenţii de liceu au luat examenul în sesiunea din vară, iar 19% la cea din toamnă. Practic, liceele teoretice şi vocaţionale au avut o promovabilitate de aproape 58%, iar cele tehnologice de nici 10 %. La acea vreme, conducerea Inspectoratului Şcolar a catalogat rezultatele ca fiind „catastrofale”.
În perioada 12-14 februarie a.c se desfăşoară simularea examenului de Evaluare naţională a elevilor din clasele a VIII-a la Limba şi literatura română, Matematică, respectiv Limba maternă.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES