• Fermierii covăsneni crescători de animale sunt nemulţumiţi că Legea Zilierilor are un „lapsus” care îi pune în dificultate.

La  cele două întâlniri organizate la începutul acestui an, de Asociaţia Crescătorilor de bovine Covasna, atât conducerea cât şi fermierii covăsneni şi-au exprimat nemulţumirea faţă de  greutăţile pe care le întâmpină în activităţile  pe care le desfăşoară,  odată cu intrarea în vigoare a Legii  52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional, desfăşurate de zilieri.

Actul normativ „incriminat” prevede că doar persoanele  juridice au posibilitatea să angajeze zilieri. Drept urmare, ciobanii, crescătorii de bovine, cei care au terenuri cultivate şi care nu sunt organizaţi într-o formă juridică sunt pasibili de amendă dacă sunt prinşi că au la muncă alte per­soane în afara celor din  familie.

În opinia fermierilor covăsneni, agricul­tura este unul din domeniile de activitate în care este nevoie de munca zilie­rilor, deoarece nu se poate lucra doar în familie. Drept ur­mare, acea formă de ţinere a evidenţei muncii zilierilor ar fi foarte benefică şi pentru persoanele fizice sau pentru  între­prinderile individuale care au nevoie de oameni la lucru,  şi care chiar îşi doresc să respecte legea.

Legea ar trebui schimbată

Unul dintre iniţiatorii „legii zilierilor” fostul deputat Edler Andras, actualmente preşedinte al Camerei de Comerţ şi Indus­trie Covasna, ne-a spus că şi-au dat seama de această scăpare şi, la acea vreme, a depus un amendament în Parla­ment prin care propunea ca şi persoanele fizice să aibă po­sibilitatea să se folosescă de mun­ca zilierilor, cu ţinerea evidenţei cores­punzătoare. Însă, potrivit acestuia, propu­nerea sa  nu a trecut de votul  colegilor deputaţi şi senatori.

La rândul său, şi directorul Inspecto­ratului Teritorial de muncă (ITM) Co­vasna, Ordog Lajos, ne-a spus că este întrutotul de acord că legea zilierilor trebuie să suporte modificări, în acest sens. Acesta a precizat că la una dintre şedinţele ce a avut loc, la nivel naţional, în cursul anului trecut, a şi propus ca în lege să fie cuprinşi şi cei care au nevoie de muncă sezonieră, dar nu au personalitate juridică, pentru a putea beneficia de prevederile acestei legi.

„În acest moment legea nu permite folosirea zilierilor de către persoanele fizice. Teoretic, fiind considerată muncă la negru, putem să dăm amenzi. Însă, fiind vorba de munca la persoane fizice, sin­gura problemă pe care o întâmpinăm este aceea că  noi nu putem intra în curtea omu­lui să facem verificări, dacă nu avem mandat din partea Procuraturii.  Inspectorii ITM au mers am mers în con­trol la stânele din judeţ unde au găsit ciobani, fără forme legale. Au dat  amenzi care, de obicei, sunt contestate în instanţă. Să vedem ce va decide tribunalul”, a pre­cizat directorul ITM Covasna, Ordog Lajos.

71.253 zile lucrate de zilieri

Acesta  a declarat că în conformitate cu legea, persoanele juridice care  folosesc zilieri în activitatea pe care o desfă­şoară, sunt obligate să solicite registre de zilieri de la sediul ITM Covasna. Angajatorii care ţin evidenţa muncii zilierilor trebuie să depună o copie la ITM, până în data de 5 a lunii următoare, aceste date fiind introduse într-o bază de date centralizată în care, după Codul Numeric Personal (CNP) se poate stabili câţi zilieri au lucrat în judeţul nostru, în cursul unei luni ca­lendaristice.

Ordog Lajos a menţionat că  pe par­cursul anului trecut ITM Covasna a eliberat un număr de 219 registre de zilieri, şi, din situaţiile depuse de repre­zentanţii societăţilor co­mer­ciale reiese că  un număr de 5311 zilieri au lucrat, în total, 71.253 de zile. Potrivit acestuia, cea mai mare cerere pentru munca zilierilor s-a înregistrat în silvicultură, unde au fost pontate 28.000 zile, în agricultură – 14.000 zile, spectacole – 13.000 zile, curăţenie – 7.000 zile dar şi în alte domenii în care s-a  înregistrat  un număr mic de zile lucrate.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail