„Nu noi ne ocupăm cu plata despăgubirilor pentru pagubele agricole produse de animalele sălbatice” precizează Gheorghe Neagu, directorul APM Covasna
Potrivit statisticilor Ministeului Mediului, judeţul Covasna s-a situat pe locul doi, după Harghita, în ceea ce priveşte pagubele produse de animalele ce fac parte din speciile de interes cinegetic, respectiv urs şi lup, în cursul anului trecut când 100 de animale din gospodăriile covăsnene au fost atacate de urşi şi 20 de lupi.
Conform prevederilor legale în vigoare, proprietarii de animale domestice care au suferit o pagubă urmare a atacului acestor animale, sunt despăgubite din fondurile Ministerului Mediului, pe baza dosarului întocmit şi depus în termen.
Urmare a faptului că la sediul Agenţiei Pentru Protecţia Mediului Covasna a fost depusă, recent, o adresă prin care reprezentanţii unei primării din judeţ solicitau informaţii cu privire la stadiul despăgubirilor acordate, directorul instituţiei, Gheorghe Neagu, a ţinut să precizeze că „Nu APM Covasna face plata despăgubirilor”, şi, ca atare, nu deţine informaţii legate de acest subiect.
Acesta a precizat că, în conformitate cu Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, reprezentantul APM Covasna face parte din comisia special constituită pentru constatarea pagubelor, evaluarea acestora şi stabilirea răspunderii civile, din care mai face parte un reprezentant al aparatului de specialitate al primarului unităţii administrativ teritoriale pe raza căreia s-a produs paguba, unul de la Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Braşov precum şi unul de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, dar pot participa şi reprezentanţi ai gesionarului faunei de interes cinegetic – paznicii de vânătoare.
Termenul trebuie respectat
Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, a ţinut să specifice că, pentru a fi despăgubite, persoanele care au suferit pagube provocate de urşi, lupi, râşi sau pisici sălbatice – animalele ce fac parte din speciile de interes cinegetic, trebuie să solicite constatarea şi să depună dosarul în termenele impuse de lege. Astfel, cererea se depune în termen de 24 de ore de la data la care persoana păgubită a descoperit paguba, convocarea comisiei cu reprezentanţii care sunt numiţi realizându-se prin grija primarului, în termen de 24 de ore de la data înregistrării cererii persoanei păgubite. Ulterior, comisia se întruneşte pentru constatarea pagubelor în termen de 48 de ore de la data convocării. Reprezentantul desemnat de primar întocmeşte dosarul care ajunge la ITRSV Braşov, după care merge la Minsterul Mediului pentru a fi plătite despăgubirile.
„Primarii ar trebui să ştie ce prevede legea în acest domeniu. Legea nu precizează că Ministerul Mediului ar avea obligaţia de a anunţa ITRSV-ul sau APM-ul cu privire la despăgubirile care au fost făcute, ci prevede că, în funcţie de fondurile de care Ministerul dispune, face plata acestor pagube” a menţionat Gheorghe Neagu. Acesta îndrumă persoanele interesate să depună cererile, sesizările, direct la Miinisterul Mediului, singurul care este în măsură să dea o informaţie în acest sens.
Totodată, directorul APM Covasna îi roagă pe reclamagii „de profesie” să nu aglomereze activitatea angajaţilor instituţiei cu sesisări ce nu-şi au rostul. „Noi suntem aproape de cetăţeni, rezolvăm orice sesizare a acestora cu condiţia să fie de bun simţ, pertinentă şi la obiect. Să nu ne trezim că reclamăm la mediu că vecinul a pus foc la o grămadă de paie sau că depunem reclamaţii care, conform legii, trebuie depuse la alte autorităţi precum Primării, Direcţie de Sănătate Publică, etc, şi nu la Agenţiei Pentru Protecţia Mediului” a conchis Gheorghe Neagu.
Maria Graur