A VIII-a ediţie a Festivalului internaţional „Pomana Porcului” care a avut loc la Balvanyos, la sfârşitul săptămânii, s-a bucurat de o mai mare participare a echipelor din străinătate – 9 din Ungaria şi 2 din Croaţia, pe lângă cele 8 din ţară, respectiv din judeţele Constanţa, Sălaj, Cluj (toate la prima participare), Prahova, Harghita, Mureş şi Covasna.

La fel ca la ediţiile anterioare, fiecare echipă participantă şi-a dat silinţa să pregătească cele mai gustoase preparate din carne de porc – cârnaţi, caltaboşi, sângerete, jumări, tochitură – toate asezonate, aşa cum e normal şi tradiţional, cu câte un pahar de tărie sau de vin fiert, dar mai ales cu multă voie bună. Spre deosebire de anii anteriori, când vremea geroasă le-a dar ceva de furcă participanţilor la Festival, pe parcursul zilei de sâmbătă, când „grăsunii” tăiaţi în cursul dimineţii au fost pregătiţi de echipele participante, temperatura a fost mai degrabă primăvăratică, deşi de jur împrejur totul era îmbrăcat în mantie proaspătă de nea, urmare a ninsorilor ce au căzut cu doar o zi înainte.

„Suntem îndrăgostiţi de Balvanyos”

Deşi echipa venită din judeţul Constanţa era la prima sa participare la Festivalul Pomana Porcului, de la  conducătorul acesteia, Valentin Laslău, ceangău din judeţul Bacău, aşa cum ni s-a destăinuit,  am aflat că în anii din urmă au bătut drumul de la Mare, până la Hotelul Cetate din Balvanyos, în nenumărate rânduri. „Eu vin de mai mulţi ani la Turia, am făcut Revelioane şi chefuri de 8 martie cu angajaţii mei. Într-o oarecare măsură eu consider – nu ştiu dacă şi dl. Attila (Daragus – n. red.) e de acord cu mine – că am fi chiar prieteni. În luna decembrie când am avut o mică discuţie cu acesta, şi ne-am exprimat dorinţa de a veni ca turişti, Atilla Daragus ne-a provocat să venim ca echipă, şi să concurăm. Ca urmare, am adunat o gaşcă de prieteni şi-am zis să venim să reprezentăm judeţul Constanţa la Festivalul de Pomana Porcului… şi cu nişte  peşte. Aşa că am adus un somn de cca 13 kg, 3 crapi de aproximativ 2 kg fiecare, un fitofag, o ştiucă, plătică şi cărăşei. Astăzi (sâmbătă – n. red.) am pregătit preparate de porc, iar mâine continuăm cu pregătirea peştelui… dar mai ales cu distracţia”, ne-a spus moldoveanul de la malul mării, îndrăgostit de Balvanyos, Valentin Laslău.

Drumul a fost lung, dar a meritat tot efortul

Şi cele două echipe sosite din Croaţia, din localităţile Copacs şi Szentlaszlo, au participat pentru prima dată la acest concurs, ambele prin intermediul Asociaţiei Culturale din ţara de pe malul Mării Adriatice. Îmbrăcate în frumoase costume populare, membrele celor două echipe au prezentat şi un mic program artistic care s-a bucurat de apreciarea celor prezenţi. Lidera uneia dintre echipe ne-a spus că au pregătit în special cârnaţi şi caltaboş cu mălai – specific zonei pe care o reprezintă, dar au venit şi cu alte produse gata pregătite, de acasă. „Atmosfera este nemaipomenită. Acum aşteptăm jurizarea, dar mai ales ne pregătim pentru programul de seară unde vor relua programul nostru artistic pe care membrii echipelor participante la festival nu au avut posibilitatea să-l urmărească. Acum am lucrat, cu toţii, iar diseară urmează distracţia. Drumul a fost foarte lung, am călătorit cca 18 ore, dar a meritat  tot efortul!”, ne-a mărturisit, cu faţa toată numai un zâmbet, reprezentanta echipei din Copacs, Croaţia.

190 de noi prieteni

Veniţi pentru al cincilea an consecutiv la Festivalul de la Balvanyos, reprezentanţii judeţului Mureş, Doina şi Jeno  Iszlay, ne-au invitat cu drag la masa lor şi ne-au cinstit cu mâncăruri gustoase dar şi cu vin alb din podgoria proprie, de la Bălăuşeri. Iar pentru că treaba era gata iar juriul urma să sosească, dl Jeno a avut răgaz să stea de vorbă cu noi, pe îndelete. „De 5 ani venim la acest festival şi intenţionăm, dacă vom fi sănătoşi, să venim şi anul viitor. În afara concursului, cel mai important lucru este acela că ne întâlnim cu participanţi din mai multe zone ale tării, dar şi din străinătate. Iar dacă ţinem cont de faptul că în acest an participă 19 echipe, asta înseamnă că putem lega 19 noi prietenii… De fapt, dacă luăm în calcul că într-o echipă sunt chiar şi 10 persoane, noi ne îmbogăţim cu 190 de prieteni, şi asta ne determină să venim an de an, la Balvanyos. Echipa noastră a fost câştigătoare aproape în fiecare an, dar nu acest lucru ne determină să revenim ci faptul că 3-4 zile ne simţim foarte bine şi mai uităm de problemele zilnice, că sunt destule”, ne-a declarat Jeno Iszlay. Acesta ne-a lansat invitaţia ca în drumul nostru către Mureş să trecem pe la Restaurantul Romantic de la Bălăuşeri, dar şi pe la Pensiunea Doina şi Jeno din Tg Mureş. Ca  reprezentant al mediului de afaceri din România, Jeno Iszlay nu a ezitat să-şi spună părea despre cei ce ne conduc, de peste 23 de ani. „În ţara noastră, din păcate, în politică intră numai oamenii slabi, care nu sunt capabili să facă altceva. Dacă ar fi capabili s-ar privatiza şi ar munci pentru a-şi aduce aportul la bugetul statului. Dar, din păcate, prin munca lor nu produc plus valoare,  iar noi care plătim lunar dările către stat suntem consideranţi, şi drept urmare şi trataţi, ca nişte hoţi. Şi asta, din păcate, este valabil în toată Europa”.

O ediţie reuşită

Preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Eco­logic şi Cultural – ANTREC  Covasna, Daragus Attila, în calitate de organizator al Festivalului internaţional „Pomana Porcului”, ne-a spus că, la fel ca şi ediţiile anterioare, ediţia din acest an  a fost una reuşită la care fiecare participant a fost câştigător, toate cele 19 echipe participante primind câte un premiu. Însă, juriul format din Bene Laszlo – maistru bucătar, Laszlo Ildiko – preşedinta ANTREC Harghita, Aurel Raţiu de la Radio Tg. Mureş şi Daragus Attila – maistru bucătar, a stabili că cele mai bune echipe au fost cele sosite din judeţul Constanţa, Sălaj (localitatea Sărmăşag), Ungaria (localitatea Balvanyos) şi Prahova (localitatea Brebu).

În cursul zilei de ieri, membrii echipelor participante au luat parte şi la un seminar ce a avut ca temă dezvoltarea turismului.

La Festivalul Pomana Porcului de sâmbătă, de la Balvanyos, au fost prezenţe în jur de 500 de persoane – concurenţi, turişti şi localnici. Potrivit poliţiştilor prezenţi la datorie, nu s-a înregistrat nici un eveniment deosebit.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail