Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna va înainta o petiţie Guvernului României precum şi parlamentarilor covăsneni Horia Grama, Marius Obreja, Klarik Laszlo, Olosz Gergely, Marko Atilla, Fejer Laszlo şi Marton Arpad, prin intermediul căreia doreşte să atragă atenţia asupra repercusiunilor negative pe care le va avea asupra micilor între­prinzători aplicarea noilor prevederi legale re­feritoare la plata impozitului pe cifra de afaceri.

Edler Andras, preşedintele CCI Covasna

Prin modificările aduse Codului Fiscal, pe baza Ordonanţei de Guvern nr. 8/2013, toţi agenţii economici a căror cifră de afaceri este mai mică de 65.000 euro sunt obligaţi să plătească un impozit de 3% asupra cifrei de afaceri, începând cu data de 01 februarie a.c.

Considerând că noile măsuri fiscale nu sunt în bene­ficiul comercianţilor, CCI Covasna doreşte ca prin inter­mediul acestei petiţii să vină în sprijinul comunităţii de afaceri din judeţul Covasna, pe care are obligaţia s-o reprezinte şi să-i apere interesele. Ca urmare, conducerea Camerei de Comeţ şi Industrie locale le cere deputaţilor şi senatorilor covăsneni să susţină revenirea la forma iniţială a Codului fiscal, privitoare la impozitarea microîntreprinderilor.

În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, preşedintele CCI Covasna, Edler Andras, a declarat că prin aplicarea acestei măsuri fiscale vor fi afectate, în mod negativ, mai mult de 1.000 de firme covăsnene, din cele cca. 4.000 de societăţi comerciale active, care până în prezent  optaseră pentru plata impozitului pe profit, această variantă  fiind „mult mai avantajoasă şi mai justă”.

„Fâcând un calcul simplu, înainte de intrarea în vigoare a Ordonanţei 8/2013 aceşti mici comercianţi plăteau, pentru o cifră de afaceri de 100.000 lei, un impozit de 1.600 lei (calculat la un adaos de 10%), iar după intrarea în vigoare a ordonanţei vor fi obligaţi să plătească un impozit de 3.000 lei, adică impozitul se dublează”, se arată în petiţia CCI Covasna.

Potrivit lui Edler Andras, un simpu calcul arată că dacă prin aplicarea noului sistem de impozitare a micro­întreprinderilor se urmăreşte combaterea evaziunii fiscale, rezultatul final va arăta că în bugetul de stat nu vor intra sume importante. „Această măsură vizează 85% dintre firmele din România care produc  doar 15% din veniturile ce reprezintă taxe şi impozite.  Dacă aceşti mici întreprinzători vor fi lăsaţi să lucreze, evaziunea va fi de 3-4%. Ce înseamnă, ca sumă, acest 4%, în comparaţie cu sumele ce sunt cheltuite, lunar, pentru menţinerea întregului aparat  funcţionăresc  care nu face altceva decât să-i controleze pe cei mici, care muncesc şi crează locuri de muncă şi îşi plătesc dările către buget?” se întreabă preşedintele CCI Covasna.

Acesta  a precizat  că în vederea strângerii de semnă­turi, textul petiţiei va fi transmis, spre informare, tuturor firmelor care se află în baza de date a Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna. Începând de astăzi, cei care doresc să  susţină acest demers pot completa tabelul cu semnă­turi care va însoţi petiţia, la sediul CCI, sau pot solicita ca un reprezentant al Camerei să se deplaseze la sediul agentului economic.

Edler Andras a declarat că la întâlnirea cu reprezen­tanţii tuturor Camerelor de Comerţ din ţară ce a avut loc la Bucureşti, în cursul săptămânii trecute, a propus orga­nizarea unei acţiuni la nivel national, prin înaintarea către Guvern a unor  petiţii din fiecare judeţ, cu câte 200-300 de semnături obţinute de la reprezentanţii socie­tăţilor comerciale, pentru ca acest demers să aibă parte de o susţinere masivă din partea mediului de afaceri.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail