Pentru a veni în sprijinul elevilor din clasele a a XII-a şi VIII-a care învaţă în unităţile de învăţământ din judeţul Covasna, în sensul evaluării conoş­tinţelor însuşite până în momentul de faţă, din materiile la care vor susţine examene în vara acestui an, Inspec­to­ratul Şcolar Judeţean (IŞJ) organizează simulări pentru examenul de Baca­laureat, ce au loc în această săptămână,  şi pentru examenul de Evaluare Naţio­nală, care se vor ţine în cursul săptă­mânii viitoare. 

Astfel, elevii claselor a XII-a vor susţine mâine simularea probei de lb. română, scris, urmând ca joi, 7 februarie,  să îşi probeze cunoştinţele acumulate la  matematică (elevii de la secţiile reale şi liceele tehno­logice) sau la  istorie (cei care învaţă la filiera  umană). Ultima probă, simularea la lb. ma­ghiară, va avea loc vineri, 8 februarie.

Inspectorul şcolar general adjunct din cadrul IŞJ Covasna, prof. Rădiţa Palela, ne-a spus că la simulările  pentru examenul de Bacalaureat vor lua parte 1.981 de elevi din seria curentă, însă „uşa este deschisă” şi pentru elevii seriilor anterioare. Elevii claselor a XII-a vor susţine „examenul” în liceul în care învaţă, aceştia urmând să fie repartizaţi în clase, în ordine alfabetică, câte unul în bancă, fiind supravegheaţi de cadre didactice. Excepţie fac elevii care învaţă la Liceul de Artă „Plugor Sandor” din Sf. Gheorghe, care, datorită faptului că sunt în număr foarte mic, vor susţine examenul în centrul de examen de care aparţin, respectiv la Liceul „Mikes Kelemen”.

Simulările pentru Evaluarea Naţională la care vor parti­cipa 1.926 de elevi de clasa a VIII-a au loc săptămâna vi­itoare, începând de  marţi, 12 februarie, zi în care elevii vor fi testaţi la Limba şi Literatura Română, şi vor continua mier­curi, 13 februarie, cu  proba de matematică, care va fi urma­tă de cea din  lb. şi literatura maghiară,  ce va fi susţinută joi, 14 februarie. „Elevii vor susţine exa­menele în Centrele fi­nanciare de care aparţin, astfel încât toţi să susţină exeme­nele în aceleaşi condiţii. Ei se vor obişnui cu spaţiul destinat susţinerii examenului, plus că evaluarea lucrărilor se va face în centre de evaluare. La nivelul Inspectoratului dorim să realizăm o evaluarea obiectivă şi am comasat astfel încât în centrele de eva­luare să fie în jur de 200 de lucrări”, a men­ţionat inspectorul şcolar general adjunct, prof. Rădiţa Palela.

Potrivit acesteia, coordonarea simulării la Baca­lau­reat şi la Evaluarea naţională va fi realizată de directorii unităţilor şcolare care vor fi şi responsabilii acestui proces.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail