Odată cu învestirea oficială ce a avut loc sâmbătă, judeţul Covasna are un nou reprezentant al Guvernului în te­ritoriu, în persoana domnului Dumitru Marinescu.

În discursul ţinut cu ocazia acestui eveniment la care au fost prezenţi Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, Codrin Munteanu, secretar general la Ministerul Apărării Na­ţionale (fostul prefect), deputatul Horia Grama, repre­zentanţi ai instituţiilor deconcentrate, consilierii locali Rodica Pârvan şi Rădiţa Palela precum şi vicepreşedinţii Consiliul Judeţean – Henning Laszlo şi Nagy Jozsef, noul prefect a declarat că  îşi  doreşte o colaborare reală şi eficientă cu toate instituţiile administraţiei publice locale, cu Consiliul Judeţean şi cu toate instituţiile deconcentrate, asigurându-i pe cei prezenţi că „va veghea la respectarea şi aplicarea legii în interesul cetăţenilor judeţului nostru”.

Dumitru Marinescu a declarat că prin viitoarea colaborare cu reprezentanţii instituţiilor din judeţ urmăreşte eliminarea tuturor deficienţelor de legalitate care, de cele mai multe ori, au fost generate tocmai datorită lipsei de comunicare institu­ţio­nală.

„Ştiu că mă aşteaptă o muncă deosebit de grea dar vă asigur de totala mea deschidere pentru a forma o echipă, de a cărui succes să ne putem bucura. Ca prefect vreau să fie linişte în judeţul Covasna. Eu sunt născut aici şi cunosc problemele şi sensibilităţile. (…) Voi avea întâlniri cu conducerea judeţului, cu preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi, şi în funcţie de lege le vom putea satisface dorinţele. (…) Legea nu poate fi negociată. Legea e lege şi trebuie respectată!”, a precizat noul prefect al judeţului Covasna.

Dumitru Marinescu este inginer şi absolvent al Institutului Naţional de Administraţie. Timp de trei mandate acesta a fost primar al comunei Vâlcele, iar anterior numirii în funcţia de prefect al judeţului Covasna a fost director adjunct la Inspec­toratul Teritorial de Muncă.

„Voi fi alături de prefectul Dumitru Marinescu”

Fostul prefect al judeţului Covasna, Codrin Munteanu, a declarat că la nivelul Instituţiei Prefectului Judeţul Covasna există o echipă bună care are nevoie de un leader, de un prefect  care să ţină administraţia statului în echilibru cu administraţia locală, „fără a permite încălecarea, subjugarea administraţiei statului, inclusiv a autorităţii statului, de administraţia locală, lucru care se întâmplă peste tot”.

Acesta a menţionat că a stabilit relaţii de colaborare cu actu­alul prefect Dumitru Marinescu, în ceea ce priveşte textele de legalitate din domeniul administraţiei, în special. „L-am şi prevenit cu privire la faptul că luna de miere va ţine până în momentul când dânsul va cere respectarea legii de către autorităţile locale. Din acel moment şi dânsul va gestiona relaţiile interetnice, că aşa este în judeţul Covasna, când ceri respectarea legii” a conchis Codrin Munteanu.

„Lipsa de comunicare generează uneori probleme”

Deputatul Horia Grama şi-a manifestat încrederea că noul prefect „va intra repede în postura acestei funcţii, şi cu rezultate foarte bune”, şi asta datorită experienţei pe care o are în admi­nistraţie. „Sunt sigur că prefectul judeţului Covasna are toată disponibilitatea de colaborare cu reprezentanţii auto­rităţii locale şi ai instituţiilor deconcentrate din judeţ (…) Cred că lipsa de comunicare generează uneori probleme care ar putea fi rezolvate mult mai simplu şi mai rapid”, a spus Horia Grama.

Acesta a reiterat faptul că plecarea lui Codrin Munteanu la Bucureşti, pe funcţia de secretar general al Ministerului Apărării, este un câştig pentru judeţul nostru. „Sunt sigur că având un reprezentant în sfera guvernamentală foarte multe probleme nerezolvate din acest judeţ vor fi cunoscute la nivel central, şi vom avea mult mai mult şanse ca ele să fie rezolvate” a susţinut preşedintele PSD Covasna.

Relaţii mai puţin politizate între instituţii

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a apreciat prezenţa la festivitatea de investire a prefectului Dumitru Marinescu, a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, ai instituţiilor deconcentrate şi a celor doi vicepreşedinţi ai Con­siliului Judeţean Covasna, însă şi-a exprimat mâhnirea cu privire la faptul că la acest important eveniment nu au fost prezenţi preşedintele CJ, Tamas Sandor, şi primarul muni­ci­piului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

În acest context, Cons­tantin Niţă a declarat: „Toţi reprezentanţii statului, într-un judeţ, trebuie să conlucreze pentru ca cetăţenii acestui judeţ să aibă o viaţă mai bună, indiferent de etnie, de religie, de modul de gândire politică. Asta este treaba administraţiei!”. Acesta şi-a exprimat speranţa că, în viitor, toate relaţiile dintre reprezen­tanţii autorităţilor locale şi ai instituţiilor deconcentrate din judeţul Covasna, şi Instituţia Prefectului vor fi „mai puţin politizate şi cu mai multă transparenţă” pentru ca deciziile luate să fie doar în folosul şi în beneficiul cetăţenilor judeţului Covasna.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail