4 Februarie 2013 – Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului

Astăzi, 4 februarie,  în lume este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, a cărui  scop este acela de a atrage atenţia populaţiei asupra acestei grave probleme de sănătate – una din principalele cauze de deces în întreaga lume. Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului îşi propune să atragă atenţia asupra faptului că afecţiunile maligne reprezintă o problemă de sănătate publică, în multe din ţările dezvoltate. 

Sfaturi alimentare pentru prevenirea şi lupta împotriva cancerului

Unele persoane sunt îngrijorate că ar putea dezvolta cancer din cauza faptului că în familia lor au existat rude care au manifestat această boală, iar altele doresc pur şi simplu să prevină apariţia bolii. Indiferent de tipul motivaţiei, alegerile dietetice sunt importante şi pot susţine şi consolida sistemul imunitar în lupta contra celulelor maligne.

Nu toate problemele de sănătate pot fi evitate, dar cu ajutorul unui regim alimentar specific se poate menţine un echilibru al stării de sănătate, o perioadă îndelungată de timp. Cercetările au demonstrate, deja, că într-un procent destul de mare stilul de viaţă influenţează declanşarea cancerului sau evoluţia sa negativă. Astfel, evitarea fumatului şi-a băuturilor alcoolice, practicarea exerciţiilor  fizice şi o alimentaţie sănătoasă sunt un start bun pentru un stil de viaţă anti-cancer.

Alături de schimbarea obiceiurilor nocive, ar fi indicat ca orice persoană să cunoască mai multe detalii legate de alimentele care pot stimula apariţia cancerului dar şi despre cele care pot creşte rezistenţa organismului. Fără să se ştie, se pot consuma alimente care stimulează dezvoltarea cancerului şi se pot neglija alimentele bogate în nutrienţi care ar putea proteja împotriva acestuia.

Grăsimi alese cu inţelepciune

Pentru organism, cele mai bune grăsimi sunt cele nesaturate care provin din surse vegetale şi la temperatura camerei sunt lichide. Printre acestea se numără  uleiul de măsline, canola, nuci şi avocado. De asemenea, acestea au o concentraţie ridicată de acizi graşi Omega 3 care luptă impotriva inflamaţiei şi susţin sănătatea inimii şi a creierului. Cele mai bune surse de astfel de grăsimi sunt: somonul, tonul şi seminţele de in.

Alegeţi alimentele care luptă împotriva cancerului

Prin acest mod sistemul imunitar se va menţine sănătos şi va reuşi să  lupte împotriva factorilor nocivi, inclusiv cu celulele canceroase. Există mai multe alternative gastronomice care includ alimente şi feluri de mâncare care ar putea maximiza puterea sistemului imunitar. Totuşi, nu există nici un aliment miracol sau un singur ingredient care va preintâmpina apariţia celulelor maligne. O dietă cât mai variată oferă cea mai bună protecţie.

Antioxidanţii sunt vitamine puternice care protejează împotriva cancerului şi ajută celulele din organism să funcţioneze optim. Fructele şi legumele (mai ales în stare crudă) sunt cele mai bune surse de antioxidanţi cum ar fi betacaroten, vitamina C, vitamina E şi seleniu.

Alimentele se vor prepara în feluri cât mai sănătoase

Alegerea alimentelor sănătoase nu este singurul factor important. Contează foarte mult cum sunt preparate felurile de mâncare. Modul în care o persoană găteşte poate fi benefic sau nu, în lupta contra cancerului.

Iată câteva sfaturi care ar putea ajuta pe oricine să obţină cât mai multe rezultate pozitive în această direcţie:se vor consuma cât mai multe fructe şi legume crude: acestea au cea mai mare cantitate de vitamine şi minerale; este indicat  ca legumele să fie gătite la abur (se va evita fierberea lor în mod excesiv), folosind doar o cantitate mică de apă. În acest fel acestea îşi păstrează un nivel ridicat de vitamine pe care organismul le poate utiliza pentru buna sa funcţionare; se va spăla sau se va înlătura coaja la majoritatea fructelor şi legumelor pentru a se evita consumul de pesticide;  pieptul de pui va fi dezosat, fără piele şi va fi pregătit pe grătar; carnea de porc şi de vită va fi gătită pe grătar; în cazul somonului se va îndepărta pielea şi va fi preparat pe grătar; nu se vor găti feluri de mâncare ce presupun încingerea uleiului: ideal ar fi ca alimentele să se coacă sau să se fiarbă, nu să se prăjească;  se va consuma carnea proaspătă în loc de carnea uscată, conservată sau afumată; se va bea apă din belşug, întrucât aceasta este esenţială pentru buna desfăşurare a tuturor proceselor din organism: stimulează sistemul imunitar, elimină toxinele şi deşeurile, transportă substanţele nutritive la toate organelle; se vor limita alimentele prăjite, tip fast-food, ambulate, care sunt bogate în grăsimi trans (chipsurile, prăjiturile, biscuţii, cartofii prăjiţi, gogoşile, etc.); se vor evita cărnurile procesate: cremvuşti, cârnaţi, mezeluri.

Ce ar putea conţine masa sănătoasă a unei persoane pe parcursul unei zile:

Mic dejun – fructe şi seminţe în coajă, alături de cereale;

Prânz – salată de legume crude (roşii, salată, ardei, ceapă, morcovi, varză, etc.) la care se va adăugă  mazăre sau fasole fiartă. Sandwiciurile sau pâinea consumată la masă vor fi din cereale integrale, iar ca desert se poate consuma un iaurt sau un fruct;

Gustare – fructe şi legume proaspete consumate din belşug: mere, banane, morcovi, castraveţi, ardei, etc. Un amestec sau mix de nuci, seminţe şi fructe uscate este foarte sănătos şi poate fi un desert gustos;

Cină – se vor asocia legume proaspete sau congelate la paste sau orez fiert. Un cartof copt cu broccoli şi iaurt sau sote-ul de legume pot fi alte alternative. Sosurile cremoase pot fi înlocuite cu sosul de roşii care este foarte sănătos, combinat cu puţin ulei de măsline;

Desert – se pot mânca fructe sau o salată de fructe, ori o singură tabletă de ciocolată neagră.(sursa – Sfatul medicului)

Direcţia de Sănătate Publică Covasna

Compartimentul Promovarea Sănătăţii

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail