Drapelul României din faţa sediului Prefecturii Covasna a fost vandalizat în noaptea de sâmbătă spre duminică de persoane necunoscute.

Drapelul a fost tăiat în două locuri, iar Poliţia a demarat cercetări pentru identificarea autorilor şi sancţionarea lor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere şi ofensă adusă însemnelor naţionale.

„În noaptea de 26/27.01.2013, la orele 02,50, patrula din dispozitivul de siguranţă şi ordine publică din cadrul Poliţiei Municipiului Sfântu Gheorghe a constatat că drapelul tricolor expus în faţa sediului Instituţiei Prefectului Judeţul Covasna a fost distrus prin tăiere cu un obiect tăietor (posibil ciob de sticlă spartă sau obiect metalic), acesta prezenta 2 tăieturi de cca.10 cm lungime şi una de cca.50 cm lungime”, se arată în comunicatul de presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, remis duminică AGERPRES.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţia Covasna, Iulia Grigoraş,  a declarat că în acest caz au fost demarate cercetările pentru identificarea autorilor şi sancţionarea acestora pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere şi ofensă adusă însemnelor naţionale.

Prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu e de părere că acest incident nu este întâmplător, ci reprezintă consecinţa „faptelor şi declaraţiilor incitatoare” ale liderilor UDMR Covasna, Tamas Sandor şi Antal Arpad, care desconsideră statul român şi simbolurile naţionale.

Codrin Munteanu a arătat, printre altele, că liderii UDMR Covasna refuză să participe la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, iar Antal Arpad, care este primarul municipiului Sfântu Gheorghe, nu poartă niciodată eşarfa tricoloră, în ciuda prevederilor legale.

„Sunt unii indivizi care îşi au educaţia în declaraţiile şi faptele domnilor Antal şi Tamas, au ca reper vorbele şi faptele celor doi care săptămânal fac conferinţe de presă în care, sub masca promovării identităţii naţionale a maghiarilor, incită de fapt împotriva statului român şi a simbolurilor naţionale. Dacă mă gândesc doar la faptul că domnul primar Antal refuză cu obstinaţie să poarte eşarfa tricoloră sau că a dat jos drapelul României de pe clădirea Casei cu Arcade, şi nici după ce a fost amendat de Parchet nu l-a pus înapoi… Indiferent cine au fost cei care au vandalizat drapelul tricolor din faţa Prefecturii, vinovaţi morali sunt oameni precum Antal şi Tamas care nu au înţeles că în calitatea lor de demnitari locali au obligaţia de a respecta simbolurile naţionale şi a contribui la promovarea unui climat de convieţuire interetnic normal şi armonios”, a declarat pentru AGERPRES prefectul Codrin Munteanu.

Acesta a amintit, în context, şi faptul că liderii UDMR Covasna nu s-au delimitat de organizaţiile de extremă dreapta, cum ar fi HVIM (Asociaţia celor 64 de Comitate – n.r.), care au participat la mitingurile organizate în municipiul Sfântu Gheorghe şi în alte localităţi din judeţ.

Codrin Munteanu consideră că cei care au ultragiat drapelul naţional trebuie traşi la răspundere şi, de asemenea, spune că trebuie găsite pârghii legale pentru sancţionarea celor care incită la producerea unor astfel de manifestări reprobabile.

Drapelul tricolor din faţa Prefecturii Covasna, care are o mărime de aproximativ 12 metri pătraţi, a fost amplasat pe data de 24 ianuarie, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române,  pentru a drapa panoul cu inscripţia ”Ţinutul Secuiesc” pe care liderii UDMR Covasna l-au postat în acel loc, la sfârşitul anului trecut.

Tamas Sandor şi Antal Arpad nu au putut fi contactaţi până la ora transmiterii ştirii pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail