Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), în cooperare cu alte structuri, a cercetat anul trecut 159 de persoane pentru diferite fapte de corupţie şi infracţiuni din sfera evaziunii fiscale, dintre care 32 lucrători ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).
Potrivit bilanţului Serviciului Judeţean Anticorupţie Covasna pe anul 2012, dat vineri publicităţii, numărul dosarelor în care s-a dispus începerea urmăririi penale a crescut anul trecut cu 28% faţă de cel precedent. A crescut şi numărul persoanelor cercetate din cadrul MAI faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale, ajungându-se la 13, faţă de 2 persoane în anul 2011.
De asemenea, anul trecut s-au înregistrat două denunţuri şi trei plângeri penale formulate de către cetăţeni din judeţul Covasna care au adus la cunoştinţa lucrătorilor DGA săvârşirea unor fapte de corupţie de către personalul MAI. A fost înregistrat şi un autodenunţ în care un lucrător MAI a semnalat săvârşirea unor fapte de corupţie de către alţi angajaţi din sistem.
În bilanţ se arată că anul trecut au fost înregistrate prin autosesizare cinci dosare penale, din care două având ca infracţiune principală luarea de mită, un dosar pentru infracţiunea de trafic de influenţă şi două dosare penale pentru săvârşirea de infracţiuni la Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi combaterea infracţiunilor de corupţie.
Pe baza dosarelor instrumentate la nivelul acestui serviciu în cursul anului 2012, instanţele de judecată au pronunţat hotărâri judecătoreşti în 10 dosare penale, iar patru hotărâri judecătoreşti de condamnare au rămas definitive.
În cursul anul 2012, Serviciul Anticorupţie Covasna a organizat cinci acţiuni de prindere în flagrant, dintre care trei (două de şantaj şi una pe linia evaziunii fiscale) au avut rezultat pozitiv şi a participat la 15 percheziţii domiciliare.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES