În fiecare an, la 24 Ianuarie, ne amintim cu emoţie şi cu mândrie de măreţul act al Unirii Principatelor Române prin care s-au pus temeliile statului român modern.

Prin Unirea Moldovei cu Muntenia se împlinea un vis, un ideal pe care poporul nostru îl nutrea dintodeauna, fiindcă Unirea, visul tuturor românilor a fost un vis scumpvenind din vechimea secolelor, din vremea lui Burebista şi a lui Decebal.

Era, după spusele lui Bălcescu, „visarea iubită” a marilor noştri voievozi  Mircea cel Bătrân şi Ştefan cel Mare.

Cu această ocazie, reprezentanţi din cardul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Covasna, poliţişti şi jandarmi covăsneni s-au adunat pentru a aduce cinstire acestei zile de 24 Ianuarie, zi în care sărbătorim an de an, din 1859 încoace, un mare eveniment al istoriei poporului român: Unirea Principatelor Române.
Ziua de 24 ianuarie 1859  a fost  „ziua cea mai mare a veacului”, cum a fost numită, unirea e actul energic al întregii naţiunii române.

Ţara întreagă urca trepte mari de progres şi prosperitate, făcea paşi hotărâtori spre dobândirea independenţei pe care o vor cuceri Roşiori şi Dorobanţi în iureşul gloanţelor de la Plevna, Rahova şi Smârdan, în anul 1866, când se proclamă Independenţa, ca stat, a României.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail