Piața valutară a fost ieri calmă, fără volume de tranzacționare ridicate, în care leul a fost stabil față de principalele valute.
Cursul euro a coborât de la 4,3727 la 4,3724 lei, după patru ședințe consecutive de creștere, care au urmat atingerii minimului ultimelor 12 luni, de 4,3351 lei.
Aprecierea leului s-a datorat revenirii încrederii străinilor față de activele financiare românești, în special față de titlurile de stat, ca o consecință a limpezirii, în decembrie, a scenei politice românești.
Piața s-a deschis în jurul pragului de 4,38 lei, peste cotațiile de la închiderea de miercuri, pentru ca apoi să scadă spre 4,37 a€“ 4,3750 lei. Unii dintre participanții din piață considerau că era posibil ca euro să coboare spre 4,35 a€“ 4,36 lei, având în vedere că urma să se desfășoare o licitație de titluri de stat cu scadență la 10 ani.
În ultimele săptămâni, fiecare licitație de titluri de stat, cu scadențe mai mari de un an de zile au fost însoțite de vânzări de valută care au permis aprecierea leului. Această tendință s-a amplificat după ce JP Morgan a anunțat săptămâna trecută includerea obligațiunilor României într-un indice al băncii.
Cursul dolarului american creștea ușor, de la 3,2808 la 3,2812 lei, iar cel francului elvețian cobora de la 3,5334 la 3,5268 lei.
Perechea euro/dolar se menținea în jurul pragului de 1,33 dolari, investitorii nefiind hotărâți în privința direcției pe care o va lua euro, chiar dacă cei de la Goldman Sachs recomandau recent cumpărarea de monedă unică, ei țintind nivelul de 1,37 dolari.
Situația din zona euro nu pare a fi însă prea roză, un raport al FMI considerând că aceasta va înregistra în 2013 un al doilea an consecutiv de recesiune, „reprezentand un risc considerabil pentru economia mondială”. (R.G.)