Conducerea UDMR Covasna a anunţat ieri că a prelungit cu încă o lună autorizaţia pentru pa­noul “Ţinutul secuiesc” pe care l-a amplasat în noiembrie 2012 în faţa Prefecturii din municipiul Sfântu Gheorghe.

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a de­cla­rat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că or­ganizaţia pe care o conduce a cumpărat de la firma de publicitate rulota pe care se află postat acest pa­nou, a cerut autorizaţie de la primărie şi a plătit taxa pentru ocuparea spaţiului public pentru încă o lună.

Tamas a menţionat că panoul a fost postat în semn de protest faţă de acţiunile prefectului judeţului, Codrin Munteanu, care, susţine liderul UDMR, „desconsideră simbolurile naţionale şi identitare ale maghiarilor”.

„Am instalat acest panou pentru ca prefectul să vadă şi să înveţe că pentru noi e important pământul nostru natal, Ţinutul secuiesc. (…) Noi respectăm sen­sibilităţile românilor (…) şi aşa cum ei ţin la istoria şi simbolurile lor, tot aşa şi noi, secuii, ţinem la istoria şi simbolurile noastre, la stemă şi steag”, a declarat Ta­mas Sandor.

În context, acesta a menţionat că în decurs de 6 luni prefectul Codrin Munteanu a intentat autorităţilor locale 18 procese ce vizează denumirile unor insti­tuţii de cultură, steaguri, steme şi inscripţii bilingve.

Panoul de culoare albastru deschis pe care sunt inscripţionate cuvintele “SIC- Terra Siculorum” (“Ţin­utul secuiesc” în limba latină, n.r.) are aproximativ 12 metri pătraţi şi a fost amplasat în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe în luna noiembrie 2012 cu puţin timp înainte de începerea campaniei electorale pen­tru alegerile parlamentare. Iniţial s-a solicitat auto­rizaţie pentru o lună, dar ulterior a fost prelungită.

Prefectul Codrin Munteanu a declarat că liderii UDMR speculează teme etnice pentru a-şi face ima­gine, dar nu se ocupă de problemele reale de zi cu zi ale cetăţenilor judeţului, fie ei români ori maghiari.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail