Vestea trecerii la cele veşnice a distinsului jurnalist Septimiu Roman ne-a întristat profund, reprezentând o mare pierdere pentru publicistica şi cultura românească. 

Publicistul Septimiu Roman, prin prestaţia sa jurnalistică de excepţie, prin profesionalismul său recunoscut, prin curajul şi verticalitatea sa, a fost un nume distinct, o voce inconfundabilă, în peisajul presei vorbite din România. În memoria ascultătorilor români şi în arhiva de aur a Radio România Actualităţi vor rămâne veşnic, ca o zestre de mare preţ, numeroasele sale ştiri, reportaje, interviuri desprinse din viaţa publică tumultoasă a României, la cumpăna dintre milenii. În buna tradiţie a publiciştilor români patrioţi, Septimiu Roman, a promovat istoria şi cultura românească, personalităţile de seamă ale Neamului Românesc, valorile naţionale. A fost un jurnalist implicat profund în problemele românilor din afara frontierelor, dar şi ale românilor discriminaţi în propria ţară, aşa cum sunt cei din judeţele Covasna şi Harghita, sau romano-catolicii din Moldova agresaţi violent de neprieteni care le contestă identitatea românească. Bun cunoscător al problemelor cu care se confruntă aceşti români, Septimiu Roman a avut discernământul şi capacitatea de a sesiza şi pune în undă adevărul despre convieţuirea interetnică din inima României. A transmis în eter de atâtea ori de la Universitatea de vară de la Izvorul Mureşului, de la multe alte evenimente culturale româneşti desfăşurate, de o parte şi de alta a Carpaţilor, dar şi în Parlamentul României durerile românilor trăitori în mediile multietnice şi pluriconfesionale din Arcul Intracarpatic, dureri ascultate şi uitate de politicieni preocupaţi de menţinerea cu orice preţ la guvernarea ţării.

Fiind unul din cei mai cunoscuţi jurnalişti de radio, Septimiu Roman a fost pe rând, redactor, crainic, realizator de emisiuni, reporter special acreditat pe lângă principalele instituţii ale statului român, mult timp pe lângă Parlament şi Ministerul Apărării Naţionale şi realizator al emisiunii „Euroatlantica”.

Aceeaşi dragoste nemărginită faţă de istoria naţională i-a călăuzit paşii, împreună cu o delegaţie pentru Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, prin ţările europene, urmând traseul eroic al Armatei române, în cel de Al Doilea Război Mondial, presărat cu mii de morminte ale ostaşilor români care îşi dorm somnul de veci în cimitire din ţările pentru libertatea cărora au căzut la datorie. A rămas mărturie peste vremi cartea „Prin jertfă pentru Europa. Pe urmele armatei române în Campania de Vest”, apărută la Editura Bren, Bucureşti, 2005.

Incredibl, dar adevărat, Septimiu Roman s-a confruntat cu cenzura politică şi în perioada postdecembristă, perioadă în care libertatea de exprimare a fost unul din marile câştiguri ale societăţii româneşti. Acum, la plecarea sa la Domnul, reamintim marea nedreptate ce i s-a făcut prin interzicerea emisiunii „Cronicari în colb de cronici”, realizată la Radio România Actualităţi, împreună cu istoricul Mircea Dogaru.

Conducerile asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor din cadrul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi a Asociaţiei Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaş” transmit familiei distinsului jurnalist sincere condoleanţe. În veci pomenirea lui! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Din încredinţarea conducerilor

Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi a Asociaţiei Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaş”,

Dr. Ioan Lăcătuşu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail