Primăria Sfântu Gheorghe va institui în acest an un fond special pentru construirea de locuinţe.

Acest fond ar urma să fie alimentat din vânzarea locuinţelor aflate în proprietatea oraşului şi din banii obţinuţi de la chiriaşii blocurilor ANL, a precizat primarul Antal Arpad. Intenţia autorităţilor locale este de a construi anual cel puţin cinci case pe terenurile Primăriei.

„În ritmul acesta în patru ani vom avea 20 de case, care vor fi date tinerilor intelectuali”, a spus primarul.

Acesta a menţionat că la Primărie sunt înregistrate câteva sute de cereri din partea persoanelor ori familiilor care solicită un apartament din fondul locativ al municipiului ori o locuinţă ANL, iar unii aşteaptă de ani de zile.

În context, acesta a spus că în opinia sa Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL) ar trebui descentralizată, iar apartamentele realizate din acest fond să fie date autorităţilor locale pentru a le vinde şi a folosi banii pentru construirea altor locuinţe.

„Vedem la nivel central că totul e blocat, se vând foarte puţine locuinţe ANL. Soluţia ar fi descentralizarea ANL (…) Autorităţile locale ar putea încuraja vânzarea locuinţelor, iar construcţiile ar putea înregistra un boom simţitor la nivel naţional. Dacă aş fi ministru, ăsta ar fi primul lucru pe care l-aş face (…) 1,5 miliarde de euro are statul blocate în aceste locuinţe şi nu e bine. E o construcţie din care toată lumea pierde”, a mai spus primarul.

În urmă cu aproape patru ani Primăria Sfântu Gheorghe a lansat programul „Hai acasă” prin intermediul căruia spera să determine un număr cât mai mare de tineri să revină pe meleagurile natale după terminarea studiilor universitare.

Practic, Primăria le-a oferit teren gratuit celor care au vrut să-şi construiască o locuinţă, dar, deşi iniţial mulţi s-au arătat interesaţi, proiectul s-a ‘împotmolit’.

„Programul „Hai acasă” era un mare vis al meu. Noi ne-am făcut temele, dar criza şi nefinanţarea băncilor a dus la imposibilitatea construirii locuinţelor’, a menţionat Antal Arpad.

Cu toate acestea, autorităţile locale vor continua lucrările de infrastructură în acest cartier rezidenţial aflat la ieşirea din municipiul Sfântu Gheorghe spre staţiunea Şugaş Băi, cu speranţa că programul se va redresa.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail