Prefectura Covasna nu poate solicita, încă, punerea în aplicare de către Primăria Sfântu Gheorghe a sentinţei definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov, pronunţată la începutul lunii decembrie 2012, cu privire la respectarea legii referitoare la inscripţionarea publică.
Recent, prefectul Condrin Munteanu a declarat că respectiva hotărâre nu a fost motivată de către judecătorii Curţii, motiv pentru care nu poate fi investită cu formulă executorie.
„Hotărările judecătoreşti trebuie respecate, nu eu trebuie să cer să fie executate. La acest moment Hotărârea de la Curtea de Apel Braşov nu ne-a fost comunicată, abia după ce se comunică se investeşte cu formulă executorie”, a precizat prefectul de Covasna.
La finalul anului trecut, instanţa braşoveană a respins recursul formulat de conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe la sentinţa Tribunalului Covasna în cauza privind inscripţionarea publică în municipiul reşedinţă de judeţ.
Ca urmare, în baza acestei sentinţe Primăria Sfântu Gheorghe este obligată să amplaseze pe propriul sediul tăbliţa cu denumirea în limba română deasupra celei scrise în limba maghiară, să înlocuiască indicatoarele trilingve inscripţionate în limbile maghiară, română, engleză cu indicatoare în care denumirea în limba română a obiectivelor de interes local să fie postată deasupra celorlalte şi să înlocuiască plăcuţele străzilor după aceeaşi regulă – mai întâi în lb. română şi apoi în lb. maghiară. Totodată, instanţa obligă autoritatea locală să înlocuiască instrucţiunile redactate pe aparatele de taxare din parcările auto din Sfântu Gheorghe, precum şi programul electronic de tipărire a tichetelor de parcare astfel încât înscrierile în limba română să fie înaintea traducerilor în limba maghiară. De asemenea, sentinţa prevede obligativitatea ca, pe viitor, toate denumirile sau informaţiile de interes public să fie inscripţionate mai întâi în limba oficială a statului român.
„Vom cere să le pună legal (plăcuţele – n.red.), unde este scris în limba română mic sau nu e scris deloc în lb. română, să fie scris şi în lb. română. Nu scriem după ureche, ci după lege! Dacă cineva are o problemă legată de această lege, trebuie să meargă cu iniţiativă legislativă în Parlament”, a conchis prefectul Codrin Munteanu.
Maria Graur