Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna au intervenit anul trecut în peste 2500 de cazuri, de patru ori mai multe decât în 2011, iar acest lucru s-a datorat activării SMURD.

Potrivit bilanţului ISU Covasna dat publicităţii în cursul zilei de luni, în anul 2011 angajaţii instituţiei au avut 472 de intervenţii, dar în 2012, odată cu preluarea SMURD, numărul acestora a crescut considerabil, ajungând la 2540.

Practic, angajaţii ISU au avut în medie şapte intervenţii pe zi, fiind solicitaţi pentru stingerea incendiilor, descarcerare, cazuri medicale, acţiuni pirotehnice, înlăturarea efectelor inundaţiilor, secetei şi ninsorii, pentru salvarea unor animale, etc.

Statisticile arată că peste 2000 de cazuri, deci aproape 80%, au fost urgenţe medicale, cum ar fi traumatisme, intoxicaţii, afecţiuni cardiace, neurologice, psihiatrice, accidente rutiere ori feroviare.

Anul trecut, pompierii covăsneni au intervenit pentru stingerea a 167 de incendii de locuinţe, anexe gospodăreşti sau ale unor firme, majoritatea generate de instalaţii electrice defecte, coşuri de fum necurăţate, mijloace de încălzire nesupravegheate ori improvizate. De asemenea, au participat la lichidarea a 106 incendii de vegetaţie şi pădure, unele în locuri izolate care au îngreunat intervenţiile. Printre cauzele producerii incendiilor s-au mai numărat fumatul, jocul copiilor cu focul, dar şi acţiunile intenţionate.

Durata medie de deplasare la intervenţie a fost de 12 minute şi 33 de secunde. Purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, plt. Marius Tolvaj a precizat că în oraşe timpul de intervenţie a fost mult mai mic, de maximum 5 minute, dar în calcul s-au luat şi timpii de deplasare în localităţile din judeţ.

În raport se menţionează că ISU Covasna a înregistrat anul trecut opt alarme false şi se arată că unele autoturisme nu acordă prioritate ambulanţei SMURD aflate în misiune.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail