Fermierii covăsneni care îşi vor asuma, în mod voluntar, angajamente privind bunăstarea animalelor pentru o perioadă de minim cinci, începând cu data de 15 februarie a.c., pot depune cereri de obţinere a subvenţiilor pe Măsura 215 – plăţi în favoarea bunăstării animalelor – pachetul A – porcine.
Directoarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Covasna, Angela Negoiţă, a declarat că cererile pot fi depuse în perioada 14 ianuarie – 15 februarie 2013 inclusiv, beneficiari fiind deţinătorii de exploataţii comerciale din sectorul de creştere a porcinelor, autorizate sanitar veterinar, sau de exploataţii comerciale de tip A specifice sectorului de creştere a porcinelor, care îşi asumă voluntar angajamente în favoarea bunăstării animalelor, în conformitate prevederilor legale în vigoare.
Potrivit acesteia, plăţile pentru bunăstarea animală se vor acorda doar pentru acele angajamente care depăşesc cerinţele minime evidenţiate în Ordinul nr.149/2012, care prezintă nivelul de referinţă neremunerat, considerat drept punct de pornire pentru elaborarea plăţilor compensatorii. În cadrul angajamentelor încheiate beneficiarii vor trebui să respecte standardele de eco-condiţionalitate (SMR) aplicabile terenurilor agricole aparţinând fermei şi activităţilor agricole desfăşurate la nivelul fermei.
Pentru a putea aplica la Măsura 215-plăţi în favoarea bunăstării animalelor–pachetul A–porcine, solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate: să fie înregistraţi în Registrul Naţional al Exploataţiilor al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi să deţină un cod de exploataţie; să deţină autorizaţie sanitară veterinară pentru întreaga exploataţie sau, în cazul exploataţiilor comerciale de tip A specifice sectorului de creştere a porcilor, să fie înregistrat sanitar-veterinar; să se angajeaze că menţine condiţiile de bunăstare şi să respecte cerinţele specifice pachetelor pentru care aplică, pe o perioadă de minim 5 ani, începând cu data de 15 februarie 2013.
Angela Negoiţă a precizat că cererea de ajutor cuprinde angajamentele şi informaţiile aferente tuturor exploataţiilor cu cod ANSVSA deţinute de un beneficiar, indiferent pe raza cărui judeţ îşi desfăşoară activitatea beneficiarul .
În perioada următoare, reprezentaţii APIA COVASNA îi aşteaptă pe beneficiarii acestei masuri de sprijin să se prezinte la Centru Judeţean, pentru depunerea cererilor. (M.D.C.)