Angajaţii Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe  continuă să-şi desfăşoare activitatea în sediul Teatrului, alături de cei ai altor patru instituţii de cultură din muni­cipiul reşedinţă de judeţ, deşi în  primăvara anului trecut condu­cerea TAM a primit în admi­nistrare clădirea fostului Cinema „Arta” din localitate.

Potrivit managerului Teatrului „Andrei Mureşanu”, Horaţiu Mihaiu, actuala situaţie se datorează  faptului că în momentul de faţă,  în respectiva clădire nu sunt condiţii pentru desfăşurarea activităţii teatrului, nici măcar pentru repetiţii.

„Am preluat în administrare clădirea, însă ceea ce noi am putut face,  până în prezent, nu a fost decât să punem în funcţiune curentul electric şi să facem curăţenie. În interior a fost o mizerie de nedescris, pot spune chiar un focar de infecţie. Noi am lucrat cu toţi angajaţii, am dezin­fectat incinta, însă mai mult de-atât nu putem face. Nici nu poate fi vorba de a face repetiţii în acest spaţiu, deoarece condiţiile nu ne permit. Am fi putut în perioada de vară, dar nu aveam condiţii sanitare pentru a ne desfăşura activitatea” a declarat Horaţiu Mihaiu.

Acesta ne-a spus că în cursul lunii decembrie s-a întâlnit cu proiectantul Domokos Csaba de la care a aflat că  s-a lucrat la pro­iectul de reabilitare a clădirii fostului Cinema  „Arta”, existând chiar 2-3 variante, iar informaţia de la acea vreme era că urmează să înceapă lucrările.

Dacă vor fi bani, lucrările se pot efectua

Horaţiu Mihaiu ne-a mărturisit că „întâmplător” este şi arhitect -lucrarea sa de diplomă având ca temă spaţiile de spectacole – lucru ce i-a permis să-şi facă o împresie despre starea în care se află clă­direa în care urmează să-şi mute sediul Teatrul „Andrei Mureşanu”,  precum şi despre ceea ce trebuie făcut. „Vorbesc în cunoştinţă de cauză, şi,  pot să afirm că un proiect pe orice fel de clădire poate fi finalizat în 4-5 luni de zile, dacă există finanţare. Eu ştiu că la Oradea, Timişoara şi Rm. Vâlcea s-au efectuat atfel de lucrări. Însă, trebuie ţinut cont de faptul că un Teatru necesită anexe complexe – cabine, sală pentru maşini, etc.” a spus acesta.

Printre priorităţile Municipalităţii 

Sztakics Eva

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva a declarat că  în cursul lunii de­cembrie la sediul Primăriei a fost depus studiul de fezabilitate care v-a fi supus dezbaterii, în vederea aprobării, în viitoarele şedinţe ale Consiliului Local Sfântu Gheorghe. „Abia după aprobarea acestuia avem posibilitatea să trecem la următoarea etapă. Însă, aşa cum  a afirmat şi domnul primar Antal Arpad, efectuarea lucrărilor de amenajare a clădirii fostului Cinematrograf Arta  reprezintă una dintre priorităţile anului 2013” a precizat Sztakics Eva, care, în cursul anului trecut a menţionat faptul că  imobilul va fi recompar­ti­mentat astfel încât să poată găz­dui o sală de spectacole şi repetiţii, spaţii administrative dar şi două săli de cinema cu 96 şi, respectiv, 81 de locuri.

Înghesuală mare la sediul Teatrului 

În  clădirea Teatrului din Sfântu Gheorghe îşi desfăşoară acti­vi­tatea în prezent 5 instituţii de cultură – Teatrul „Tamasi Aron”, Teatrul  „Andrei Mureşanu”, Teatrul de Păpuşi, Ansamblul de Dansuri  „Trei Scaune” şi M-Studio. Ultimele două au fost nevoite să-şi mute sediul în clădirea Teatrului, la sfârşitul anului trecut, după ce activitatea la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sf. Gheorghe, unde au ocupat spaţii de-a lungul mai multor ani, a fost sistată.

„Ce era greu până acum, dar ce va fi pe viiitor! În cele două săli de repetiţii existente va fi foarte greu să-şi desfăşoare activitatea, în condiţii normale, artiştii acestor instituţii de cultură din Sfântu Gheorghe. Ca urmare, noi ne dorim să ne mutăm cât mai repede cu putinţă, lucru ce va duce la eliberarea spaţiilor ocupate de Teatrul Andrei Mureşanu, de care ceilalţi colegi chiar au nevoie”, a declarat Horaţiu Mihaiu. Potrivit acestuia, în luna ianuarie TAM va avea doar 4 spectacole la sediu, şi, deşi teatrul românesc are un repertoriu bine pus la punct, din păcate, din lipsă de spaţiu, „nu  poate fi exploatat la maxim”.

Dorinţă pentru final de mandat 

Horaţiu Mihaiu

Pentru managerul Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sf. Gheor­ghe, Horaţiu Mihaiu, al cărui mandat se va încheia în toamna acestui an, efectuarea lucrărilor de reabilitare şi reamenajare a clădirii fostului Cinematograf „Arta” re­pre­zintă o provocare şi o mare dorinţă de îndeplinire a acesteia. El ne-a mărturisit faptul că ar fi foarte fericit dacă echipa teatrului pe care îl conduce se va muta în clădirea pe care au primit-o „ca­dou” de la Primăria Sf. Gheorghe, în cursul anului trecut, odată cu împlinirea a 25 de ani de existenţă şi de activitate a Teatrului ro­mâ­nesc din Sfântu Gheorghe.

„Ar fi o mare satisfacţie dacă aş reuşi acest lucru, deoarece aş simţi că nu am trăit degeaba”, a încheiat managerul TAM, Horaţiu Mihaiu.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail