Elevi ai clasei a XII-a E, profilul pedagogic, de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe i-au vizitat, ieri, încărcaţi cu daruri, pe copiii din localităţile Vâlcele şi Hăghig, cu condiţii materiale defavorizante.

În cadrul acţiunii intitulată „Din suflet pentru suflet”, cadre didactice şi elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe au pregătit cadouri pentru copiii fără posibilităţi materiale, din localităţile Vâlcele şi Hăghig. În aproximativ două săptămâni, aceştia au strâns zeci de pachete cu hăinuţe, încălţăminte, jucării, dar şi dulciuri. Iniţiativa acţiunii i-a aparţinut inspectorului şef adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna, doamna profesoară Rădiţa Palela.

„Am venit în inspecţie la Hăghig acum 10 zile şi doamna directoare a şcolii gimnaziale de aici mi-a spus că are 19 copii care au abandonat şcoala pentru că nu au ce încălţa şi îmbrăca. Şi, fiindcă la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” luni dimineaţa mă întâlnesc cu consilierii mei pe probleme de învăţământ, elevii din clasa a XII-a E, profil pedagogic, le-am împărtăşit durerea copiilor din Hăghig şi am pornit această acţiune (…) De fiecare dată, luni dimineaţa, când mă întâlnesc cu minunaţii elevii de la profilul pedagogic simt că sunt pe mâini bune. Pensia mea îmi este asigurată, pentru că mă întâlnesc cu copii care au dragoste de împărtăşit semenilor şi au şi dorinţa de a munci, de a se realiza, de a-şi face cu profesionalism meseria spre care s-au îndreptat de acum patru ani ”, a explicat doamna inspector şef adjunct al IŞJ Covasna, Rădiţa Palela.

La Vâlcele

Potrivit acesteia, proiectul este la a VI-a ediţie şi s-a numit, iniţial, „Din suflet pentru suflet”. „De trei ani mergem cu ajutoare la Hetea şi anul acesta am venit la Vâlcele şi Hăghig pentru că am văzut că ei au nevoie, mai mult (…) Nu concep ca de marea sărbătoare a Naşterii Domnului să existe copii suferinzi şi să nu aibă acces la educaţie, datorită lipsurilor materiale. Mi se pare cea mai gravă problemă a societăţii: copilăria să le fie umbrită de lipsuri. Generaţia mea s-a confruntat cu anumite lipsuri materiale, dar au putut frecventa şcoala. Astăzi, am întâlnit în judeţ mult mai multe cazuri sociale decât în tinereţea mea. E o mare durere şi trebuie să ne aplecăm cu toţii asupra acestor nevoi. Nu trebuie să fim indiferenţi. În orice casă există o hăinuţă care a rămas mică sau o hăinuţă pe care nu am mai îmbrăcat-o de un an doi, şi asta poate aduce bucurie în sufletul şi viaţa unui alt semen de-al nostru. Indiferenţa este cea care ne ucide în zilele noastre”, a continuat aceasta.

Daruri, colinde şi zâmbete de copii 

Însoţiţi de doamna inspector şef adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna, Rădiţa Palela, şi de doamna profesoară de religie, Ioana Staicu, cea care a coordonat această acţiune, elevii din clasa a XII-a E, profilul pedagogic, i-au vizitat ieri dimineaţă pe elevii ce învaţă în şcolile din Vâlcele şi Hăghig. Prima destinaţie a fost şcoala gimnazială din Vâlcele. Încărcaţi cu cadouri, elevii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” au păşit în instituţia de învăţământ fredonând colinde. Surprinderea şi bucuria s-a putut citi pe chipul micuţilor din Vâlcele.

În legătură cu acţiunea derulată ieri, doamna director adjunct al Centrului financiar din Vâlcele, Marina Cucu, ne-a spus: „Sunt bucuroasă că aceşti copii vor fi mulţumiţi de darurile pe care le-au primit, deoarece condiţiile în care ei trăiesc sunt mai rele,  şi acesta este un ajutor substanţial. Le mulţumim tuturor – doamnei inspector, doamnei profesoare şi elevilor de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” pentru surpriza pe care le-au făcut-o elevilor noştri”.

Şi elevii din Hăghig au fost foarte bucuroşi de oaspeţi. Aceştia au ieşit în curtea şcolii, alături de cadrele didactice, pentru a-şi întâmpina oaspeţii.

„Este un gest extraordinar (…) Criza economică, din păcate, i-a lovit din plin pe copiii de vârstă şcolară, mai ales pe cei care sunt lipsiţi de venituri, care subzistă din alocaţia de stat pentru copii şi din ajutoarele sociale. Aceşti copii nu au nici măcar minimul necesar pentru subzistenţă, iar de îmbrăcăminte şi de încălţăminte nici nu mai poate să fie vorba. Aşadar, această acţiune, această campanie de voluntariat a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, organizată la iniţiativa doamnei inspector şcolar adjunct Rădiţa Palela, este mai mult decât salutară pentru şcoala noastră, mai ales acum în prag de sărbători. Copiii care  nu au primit nici un cadou, niciodată, astăzi au avut ocazia unică de a primi primul lor dar”, a declarat doamna director a Şcolii Gimnaziale din Hăghig, Nicoleta Costache.

La Hăghig

Aceasta a precizat că, în prezent, în unitatea de învăţământ pe care o conduce învaţă 348 de copii, din care 90 % au  probleme sociale . „În acest semestru avem 19 elevi aflaţi în situaţie de risc de abandon, din cauza lipsurilor materiale. Nu au îmbrăcăminte, nu au încălţăminte. Sperăm că vom reuşi cu ajutorul acestor campanii de voluntariat să susţinem participarea şcolară şi să facem, din când în când, câte o bucurie acestor copii care sunt lipsiţi de orice”, a explicat doamna director Nicoleta Costache.

Coordonatoarea proiectului, doamna profesoară de religie, Ioana Staicu, s-a arătat mulţumită de derularea acestuia: „M-am bucurat foarte mult că atât elevii cei mari, cât şi cei mici au răspuns prompt la apelul nostru. (…) Mă bucur că am reuşit să derulăm această acţiune şi sper din tot sufletul să reuşim să o realizăm şi în anii viitori, pentru că nu se compară cu nimic zâmbetul şi bucuria pe care le-am văzut pe chipurile lor”, a declarat doamna profesoară Ioana Staicu.

Elevii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” participanţi la acţiune s-au arătat şi ei mulţumiţi de rezultate: „A fost o experienţă minunată. E minunat când vezi în ochii copiilor bucuria când primesc chiar şi o mică bomboană. Te face să te simţi mult mai bun şi vrei să îi ajuţi şi mai mult;  iar dacă le dăruieşti ceva te gândeşti că nu e de ajuns şi că ai da mult mai mult, şi că indiferent pe unde mergi există locuri unde nu poţi să ajungi, şi că acolo există oameni care au nevoie de ajutorul nostru. Dacă ne-am aduna cu toţii,  am reuşi să facem o ţară mai bună şi să îi ajutăm pe cei care au nevoie de noi”, ne-a spus Monica Elena Barti, elevă în clasa a XII-a E, la profilul pedagogic.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail