Liderii USL Covasna, social-democratul Horia Grama, liberalul Marius Obreja şi conservatorul Dan Suciu, consideră că UDMR nu ar trebui cooptată la guvernare.

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat ieri pentru AGERPRES că UDMR nu merită să intre la guvernare pentru că ani de zile l-a „slujit pe Traian Băsescu şi regimul lui”.

„Mă voi opune cu fermitate intrării UDMR la guvernare şi îmi voi susţine punctul de vedere cu argumente în faţa partidului”, a spus Horia Grama.

Liderul Partidului Conservator Covasna, Dan Suciu, a declarat că mesajul electoral al USL în această campanie electorală a fost „Dreptate până la capăt” şi consideră că ar fi o mare greşeală ca Uniunea să-şi dezamăgească electoratul.

„Guvernarea UDMR alături de PDL a fost un şir neîntrerupt de manifestări anticonstituţionale, de acte de mare corupţie, de imense fraude din fonduri publice şi încălcări flagrante ale drepturilor românilor din zonele administrate de UDMR. Acestor fapte trebuie să le urmeze răspunderea penală, nicidecum invitarea la guvernare”, a spus Dan Suciu.

Potrivit acestuia, foarte mulţi români au votat cu convingerea că votul lor va ajuta USL să aibă majoritate parlamentară şi să poată guverna fără UDMR.

„Domnul Ponta trebuie să ştie că dacă ar fi invitat UDMR la guvernare chiar şi în ultima zi de campanie electorală USL nu ar mai fi avut acum majoritate în Parlament (…) Votul masiv împotriva PDL a fost şi un vot imens împotriva UDMR”, a mai spus liderul PC.

Suciu consideră că după desemnare, viitorul premier al ţării ar trebui să-i invite la Palatul Victoria pe liderii USL Covasna, Harghita şi Mureş, pentru a discuta despre problemele comunităţilor româneşti din cele trei judeţe şi a găsi căi de susţinere a lor.

Presedintele PNL Covasna, Marius Obreja, care a fost ales senator, consideră că USL nu are nevoie de UDMR nici în Parlament şi nici în Guvern şi a recunoscut că declaraţia lui Victor Ponta referitoare la o posibilă colaborare cu UDMR s-a luat prin surprindere.

„Mie mi s-a părut un anunţ pripit, chiar am fost surprins pentru că nu era momentul să vorbim despre acest lucru imediat după închiderea secţiilor de votare. Am primit zeci de telefoane din partea colegilor, a alegătorilor, iar nemulţumirea e profundă. Din punctual meu de vedere UDMR ar merita să stea o vreme în opoziţie (…) Desigur, felicit candidaţii UDMR pentru că au asigurat reprezentarea comunităţii maghiare în Parlament, dar de aici până la o alianţă este nevoie de discuţii temeinice. Temerea PNL Covasna, dar cred că şi a colegilor din Harghita, este că se vor purta discuţii şi negocieri şi se va lua o decizie peste capul nostru”, a spus Marius Obreja.

Liderii UDMR Covasna au declarat în repetate rânduri că vor să intre la guvernare indiferent de parteneri pentru a putea lărgi drepturile minorităţilor naţionale, în special a celei maghiare şi a sprijini dezvoltarea zonelor în care îşi au bazinul electoral.

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat pentru AGERPRES că este surprins de „reacţiile isterice” ale partidelor româneşti, menţionând că orice politician responsabil ar fi chemat UDMR la guvernare.

„UDMR nu e doar un partid de 5%, să ne înţelegem, UDMR reprezintă o comunitate etnică importantă (…) Un lider politic responsabil gândeşte şi se raportează diferit la UDMR faţă de oricare alt partid”, a spus Antal Arpad.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail