Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan” şi-a sărbătorit, recent, patronul spiritual Mitropolitul Nicolae Colan.

Pregătirile pentru această zi au început cu câteva săptămâni înainte, când doamna directoare, profesor Maria-Antoaneta Muşat, ne-a antrenat în derularea unui program variat de activităţi, cu acest prilej. Programul sărbătorii a început cu un concurs literar-istoric numit „Pe urmele Mitropolitului Nicolae Colan”, organizat de profesorii Gabriela Gârbuleţ, Valentina Rusu şi Romeo Negrea. Juriul a fost format din profesorii organizatori şi doamna directoare Maria-Antoaneta Muşat.

Prima parte a concursului a fost din literatură iar a doua parte din istorie. Întrebările s-au formulat din literatura claselor gimnaziale precum şi din aspecte privind viaţa mitropolitului. La concurs au participat şase echipaje a câte trei elevi din clasele gimnaziale de la secţia română şi secţia maghiară. La final, primele trei echipaje au fost recompensate cu câte un volum Genealogia familiei Colan, dăruit prin amabilitatea domnului Ioan Lăcătuşu, coordonatorul volumului, iar echipajul câştigător a primit în dar şi o excursie la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

La partea a doua a manifestărilor au participat, în calitate de invitaţi, membrii unor asociaţii culturale, profesori, directori ai altor instituţii de învăţământ, preoţi, reprezentanţi ai comitetului de părinţi, cadre didactice ale şcolii, etc. Activitatea a debutat cu o slujbă religioasă la statuia mitropolitului din faţa şcolii, urmată de o depunere de coroane. Invitaţii au fost poftiţi în holul mare al instituţiei unde s-a desfăşurat un program artistic care a cuprins scenete cu conţinut istoric, interpretate de elevii din ciclul primar, şi colinde ce-au fost cântate de-un  cor de colindători coordonaţi de  profesoarele Nina Stănoescu şi Bededek Magdolna. De asemenea, profesoara Ligia Ghinea de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” a prezentat volumul Genealogia familiei Colan, în Sala de lectură a şcolii, unde s-a vernisat şi o expoziţie de pictură şi goblenuri realizate de învăţătoarea Rodica Costache.

Vineri, elevii care au câştigat  concursul „Pe urmele Mitropolitului Nicolae Colan”,  însoţiţi de profesoara Valentina Rusu, au plecat la Sâmbăta de Sus unde au depus o coroană la mormântul mitropolitului cărturar Nicolae Colan.

Eu cred că activităţile desfăşurate au fost benefice instituţiei dar şi profesorilor care au avut un nou prilej de a se întâlni într-un cadru nonformal, în care să poată discuta diferitele probleme cu care se confruntă în activitatea de la clasă, şi nu numai. Marea durere a acestei şcoli de cartier este lipsa elevilor, mai ales la secţia română. În timp, s-a creat o psihoză, aş putea spune, potrivit căreia copiii reuşesc în viaţă dacă studiază la o şcoală mare cu mulţi elevi, care se bucură de un oarecare prestigiu. Nimic mai fals. Toţi elevii care au studiat la „Nicolae Colan” şi care au avut rezultate bune aici, nu au avut rezultate mai slabe când s-au dus la liceu, indiferent care a fost aceasta. Apoi, şcolile de cartier prezintă un mare avantaj, acela al efectivelor mici de la clase, aşa încât profesorii pot lucra mai bine cu elevii. Totodată, în clasele cu efective mai mici se creează o altă legătură între elevi şi chiar între elevi şi profesori, lucru pe care nu îl vom întâlni niciodată în şcolile cu efective maxime la clasă.

În ceea ce priveşte performanţele Şcolii „Nicolae Colan”, acestea nu sunt de neglijat. Elevii pregătiţi de profesori ai aceastei instituţii de învăţământ au câştigat atât concursuri locale cât şi naţionale. Sperăm ca şi pe viitor părinţii să ne acorde încredere, noi cadrele didactice promiţând acelaşi profesionalism, aceeaşi dorinţă de muncă, aceeaşi dragoste pentru profesia de dascăl, în speranţa unor rezultate bune, spre folosul copiilor noştri!

prof. dr. Romeo Negrea

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail