Deputatul UDMR de Covasna, Olosz Gergely, a câştigat mandatul de senator în colegiul uninominal Târgu Secuiesc-Baraolt.

Olosz a obţinut la alegerile locale de duminică un număr de 19.711 voturi din totalul celor 33 724 de alegători care s-au prezentat la urne. Pe următoarele locuri, la mare distanţă, s-au clasat în ordine fostul preşedinte AVAS Marius Obreja (USL), medicul Kovacs Istvan (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania), fostul deputat Petre Străchinaru (ARD) şi Teodor Mocanu (Partidul România Mare).

Olosz Gergely s-a născut pe 30 septembrie 1976 la Sfântu Gheorghe, este căsătorit şi are doi copii. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, a absolvit în Ungaria Facultatea de Ştiinţe Economice din Gyor şi Facultate de Drept din Pecs şi este licenţiat în domeniul managementului, la Budapesta. În România a urmat cursuri la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară din Bucureşti, Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj (master în Managementul administraţiei publice) şi Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

În perioada 1999-2004, Olosz a condus mai multe firme în judeţul Covasna, iar din 2005 şi până în 2008, când a intrat în Parlament, a fost pe rând preşedintele Companiei Naţionale a Uraniului, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale şi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

În declaraţia de avere a lui Olosz figurează aproape 38 de hectare de teren agricol, forestier şi intravilan cumpărate sau moştenite, în Sfântu Gheorghe, Covasna şi Ghidfalău. De asemenea, are două apartamente, la Budapesta şi Pecs, trei case la Sfântu Gheorghe şi Covasna primite moştenire sau donaţie şi două spaţii comerciale. În declaraţie mai apar trei autoturisme, printre care şi un BMW X5 al soţiei sale, un cont circa 12.000 de euro şi un împrumut acordat unei rude în valoare de 195.000 de lei.

În luna octombrie, la scurt timp după ce a fost nominalizat de UDMR pentru Senat, Olosz Gergely a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru trafic de influenţă în formă continuată, fiind acuzat că în perioada 2007-2008 cât a fost preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE) ar fi cerut peste 500.000 de euro şi 400.000 de lei în schimbul atribuirii unor contracte oneroase. Olosz a susţinut în permanenţă că este nevinovat şi a catalogat trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) drept o „gafă profesională inacceptabilă”, menită să-l denigreze şi să-i compromită cariera politică.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail