…În toate casele unde sunt prichindei, dar şi oameni mari dispuşi să se copilărească, astăzi va fi agitaţie mare: se ştie, diseară vine Moş Nicolae – un personaj foarte îndrăgit ce aduce cadouri celor ascultători. Copiii năzdrăvani primesc şi ei ceva: o… nuieluşă, ca să ia aminte pe viitor!

Cizmuliţa cu cadouri de la Moş Nicolae

În ajunul zilei de 6 decembrie este o adevărată mobilizare în rândul celor mici, care trebuie să fie cuminiţi, să-şi cureţe şi lustruiască ghetuţele, să-şi atârne şosetuţele roşii lângă sobă sau…calorifer (depinde unde locuiesc, la casă ori la bloc), pentru ca pe înserat să poposească în ele darurile mult-visate. Este o repetiţie generală înaintea venirii lui Moş Crăciun, care lângă bradul împodobit va poposi cu un sac plin cu felurite surprize agreabile.

Diferenţe între… „Moşi” 

L-am întrebat  ieri pe Alex Constantinopol, fiul de şase ani al unor prieteni tineri – un puşti deştept-foc, cu multă personalitate, liderul „clasei zero” din şcoala pe care care o frecventează de… trei luni – dacă există vreo diferență între legendarii Moș Nicolae și Moș Crăciun?

– Să mă gândesc. Amândoi sunt bătrâni…

– Am zis deosebiri, nu asemănări!

– A, da. Pe Moş Crăciun îl cunosc; are barbă albă, este îmbrăcat în roşu şi râde „Ho,ho,ho…” Ne ia pe genunchi şi trebuie să zicem câte o poezie. Ne întreabă dacă am fost cuminiţi şi pe urmă ne dă  jucării, bomboane. Pe Moş Nicolae nu l-am văzut niciodată.

– Dar cadouri ţi-a adus?

– În fiecare an!

– Vreo nuieluşă, cumva?

– Niciodată!

– Deci astă-seară Moş Nicolae trebuie să sosească?

– Binenţeles! Abia aştept să sosească…

Povestea continuă… 

…Însă nu doar copiii se bucură  de venirea  celebrului moşneag. În credinţa populară Moş Nicolae a întruchipat dintotdeauna, pentru cei mici şi cei mari, cumsecădenia, dărnicia, bunătatea. Iar simbolica vărguţă a reprezentat o inocentă atenţionare adresată odraslelor prea zvăpăiate şi neascultătoare.

S-a păstrat până în zilele noastre o legendă pilduitoare despre  acest subiect, ce este evocată mereu în ajun de Moş Nicolae. Astfel, în vechime, pe când trăia Ierarhul Nicolae, un nobil  care nu mai avea zestre că să-şi mărite cele trei fete (frumoase, dar scăpătate) ajunsese în pragul disperării, gata-gata să comită un gest necugetat: să le omoare şi apoi să se sinucidă!!!

Prin har divin, Sf. Nicolae a auzit întreaga poveste şi în noaptea de 5 spre 6 decembrie a pus (fără să ştie cineva) o pungă cu mulţi bani în vatra casei cu pricina. Dimineaţa – mare supriză şi bucurie în familia nobilului. Ulterior fata cea mare a izbutit să se mărite. Păţania incredibilă s-a repetat încă de două ori cu celelalte fete…

Aşa s-a perpetuat obiceiul de a face daruri, fiind răspândit în multe ţări din lume, “Moşul” având nume ce se aseamănă, de pildă Mikulás fiind răspândit în comunităţile maghiare.

Ca atare, în seara premergătoare datei de 6 decembrie copiii aşteaptă nerăbdători să primească jucării şi dulciuri de la Moş Nicolae, care însă nu li se înfăţişează aievea, niciodată.

Dincolo de legende 

Icoană cu Sf. Ierarh Nicolae

Dincolo de legende trebuie ştiut că Sf. Nicolae a reprezentat un personaj real, fiind un mare apărător al ortodoxiei.

S-a născut în Asia Mică, în a doua jumătate a secolului al III- lea şi a trăit în zona Turciei de azi, ajugând un important personaj bisericesc. Încă de mic a deprins credinţa întru Iisus  Hristos, a dragostei şi respectului faţă de semeni. Şi-a dăruit averea celor sărmani, nu a pus preţ pe lux şi bunăstare, trăind în post şi rugăciune.

Se spune despre sfânt că ar fi săvârşit o sumedenie de minuni, căpătând în mod miraculos harul de a-i vindeca pe mulţi oameni ce sufereau de boli grave şi a scos nevinovaţi din temniţe.

La bătrâneţe s-a retras la Mănăstirea Sionului, pe care a fondat-o şi unde a fost înmormântat iniţial. Apoi, în anul 1087 moaştele sale au fost strămutate în Italia.

Sân-Nicoară 

Ca şi în alte multe cazuri despre care am relatat de-a lungul anului, pe lângă numele de sfinţi cunoscute de toţi închinătorii, în popor s-a menţinut obiceiul de a le oferi şi alte apelative acestor personaje bilice: de pildă, Sântion, Sângiorz, Sânpetru, iar în cazul de faţă Sân-Nicoară.

În conformitate cu tradiţia populară, de Sân-Nicoară (cel mai iubit dintre sfinţi) poposeşte iarna. Acesta ar fi un moş cu barba colilie, vine pe un cal dalb, aducând un numai daruri, ci şi fulgii de nea. Este patronul văduvelor, orfanilor, fetelor sărace nemăritate şi al călătorilor. De asemenea, stăpâneşte apele şi salvează de la înec marinarii, apărând viaţa soldaţilor pe timp de război.

“Sân-Nicoară” simbolizează victoria luminii asupra întunericului. În nopţile de Sărbatori, când pentru o clipă se deschide Cerul, credincioşii îl pot vedea stând la Masa Împărătească,  în dreapta Tatălui.

Un păstrător al vechilor tradiţii româneşti

Ziua de 6 “Undrea”, cum se numeşte luna decembrie în calendarul sătesc, încheie ciclul de practici magice dedicate lupilor şi spiritelor malefice, a strigoilor, despre care am relatat pe larg acum câteva zile, când am scris de Sf. Andrei.

Modernele… nuieluşe ale Moşului

De la nenea Nicu Moldovan, din Sf. Gheorghe, păstrător al vechilor tradiţii româneşti, am aflat cu ani în urmă o mulţime de obiceiuri şi datini legate de această sărbătoare. De pildă, în colindele românesti se evocă adesea „florile dalbe, flori de măr”, deşi afară e frig. Oare, de ce? Fiindcă se credea odinioară că nuieluşa lui Moş Nicolae era una de măr şi fiind pusă în apă, va înflori până de Crăciun. Ceea ce însemna că vor fi iertate păcatele persoanei respective.

La Mulţi Ani sărbătoriţilor! 

Mâine, peste 800.000 de români îşi vor aniversa Ziua onomastică – de Praznicul Sf. Ierarh Nicolae. Majoritatea (523.000) sunt bărbaţi şi se numesc Nicolae, Niculae, Nicuşor sau Neculai. În anii din urmă s-au înmulţit apelativele de sorginte occidentală, precum Nikolas, Nick, Nikos.

Aproape 200.000 de reprezentante ale sexului frumos poartă numele Nicoleta, 56.600 se numesc Niculina sau Nicolina şi circa 10.000  au fost botezate Niculiţa şi Niculeana.

Avem şi aici prenume mai aparte, ca Nicole, Nicola, Nikolette, Niko, Niki.

Tuturor sărbătoriţilor, redacţia noastră le urează sănătate, bucurii, împliniri şi tradiţionalul “La Mulţi Ani!”

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail