Preşedintele PC Covasna, Dan Suciu, candidat pe listele USL pentru funcţia de deputat în colegiul uninominal Târgu Secuiesc, susţine necesitatea unei legi care să încurajeze reciclarea ambalajelor.

Dan Suciu menţioneză că proiectul său cuprinde două puncte importante, anume obligativitatea inscripţionării ambalajelor tututor produselor din comerţ pe o treime din suprafaţă cu simbolul specific materialului reciclabil (plastic, hârtie, metal, sticlă) şi cu textul ‘Reciclează acest ambalaj ca… (plastic, hârtie, metal, sticlă)’, într-un mod similar mesajelor de pe pachetele de ţigări, iar al doilea punct prevede plata ambalajelor reciclate de către societăţile de salubritate care le colectează. Banii primiţi ar urma să fie vărsaţi în contul asociaţiilor de proprietari sau al unor ONG-uri care se ocupă de protecţia mediului şi ecologizare, în funcţie de opţiunile cetăţenilor.

Dan Suciu a apreciat că în prezent gradul de recuperare a deşeurilor din ambalaje este scăzut din cauza unei ‘slabe promovări a responsabilităţii faţă de mediu’, dar şi din cauza impresiei generale că reciclarea înseamnă de fapt ‘muncă de voluntariat pentru nişte societăţi comerciale, care fac profit pe seama atitudinii verzi a oamenilor’.

„Mesajul tipărit pe fiecare ambalaj în mod similar celor de pe pachetele de ţigarete care îndeamnă la reciclare poate fi cea mai autentică, directă şi generalizată promovare a responsabilităţii faţă de mediu. Ţinând cont de faptul că cetăţenii plătesc firmelor de salubritate transportul ambalajelor reciclate, sentimentul că se face voluntariat pentru îmbogăţirea ‘regilor gunoaielor’ este explicabil. Valorificarea ambalajelor prin plata acestora către cei care le colectează poate constitui un solid factor motivant, un stimulent generator de satisfacţie pentru cetăţean”, menţionează Dan Suciu, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Dan Suciu precizează că proiectul ‘Legii reciclării ambalajelor din mediul casnic’ a fost prezentat alegătorilor din colegiul Târgu Secuiesc şi urmează să fie înaintat Parlamentului în eventualitatea în care va accede în Camera Deputaţilor.

Contracandidaţii lui Dan Suciu sunt omul de afaceri Fejer Laszlo (UDMR), Johann Taierling (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania), Liviu Comăneci (Alianţa România Dreaptă) şi Ion Diaconu (Partidul Poporului Dan Diaconescu).

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail