Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, care candidează pentru un nou mandat, afirmă că liderii politici maghiari se întrec în discursuri iredentiste şi consideră că exacer­barea acestora ar putea avea consecinţe nefaste asupra zonei.

Grama a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că s-ar fi aşteptat din partea liderilor UDMR şi ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) să prezinte în această campanie electorală programe şi soluţii pentru creşterea nivelului de trai al localnicilor şi nu să se lanseze într-o „întrecere iredentistă”.

„Observ că formaţiunile maghiare şi-au ales ca principal temă de campanie întrecerea iredentistă. UDMR a făcut nu demult un miting cu steaguri secuieşti în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe, iar PPMT nu se lasă mai prejos şi doreşte să facă luna aceasta un miting pentru autonomia teritorială pe criterii etnice. Practic, observăm că între cele două formaţiuni politice este o competiţie pe această temă, deşi ne aflăm în România, deşi există o Constituţie care spune că România este stat naţional unitar, deşi există o serie de valori ale poporului român de care văd că nu se ţine cont (…) Autonomia teritorială de care tot vorbesc liderii maghiari este o temă depăşită, o himeră şi dacă stăm bine să analizăm ce ar putea să aducă în plus faţă de actuala autonomie locală vedem că nu aduce absolut nimic (…) E o formă de manipulare a maghiarilor care în fond nu rezolvă nici un fel de probleme, dimpotrivă, aduce criza pe un nivel mult mai ridicat decât este în momentul de faţă”, a spus Horia Grama.

Acesta a menţionat, în context, că dacă va reuşi să obţină cel de-al doilea mandat de deputat „va lupta cu toate puterile” în Parlament împotriva federalizării şi păstrării articolului 1 din Constituţie care stipulează că România este stat naţional, unitar şi indivizibil. De asemenea, a mai spus că este adeptul respectării drepturilor minorităţilor naţionale, însă nu poate fi de acord cu ideea ca limba maghiară să devină limbă oficială la nivel regional, aşa cum vor liderii maghiari.

Horia Grama candidează pentru Camera Deputaţilor în colegiul uninominal Întorsura Buzăului, iar contracandidaţii lui sunt viceprimarul staţiunii Covasna Thiesz Janos (UDMR), Szakacs Zoltan (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania), fostul subprefect Valentin Ionaşcu (Alianţa România Dreaptă), Gică Agrigoroaie (Partidul România Mare) şi Mathe Mihail (Partidul Poporului Dan Diaconescu).

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail