Asociaţiile de proprietari din Sfântu Gheorghe au datorii de peste 1,8 milioane de lei către Gospodăria Comunală pentru serviciile de apă şi canalizare, iar societatea a trecut la executarea silită a datornicilor.
Jurista societăţii, Aczel Kata, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că în municipiul Sfântu Gheorghe sunt 168 de asociaţii de proprietari, iar circa 60% au datorii de peste 2-3 luni, iar unele chiar şi de peste un an. Pentru a-şi putea recupera banii, Gospodăria Comunală a încheiat contracte de cesiune a creanţelor cu asociaţiile de proprietari şi a putut să ia măsuri directe împotriva datornicilor – fie le-a reeşalonat restanţele, fie i-a acţionat în judecată. Anul trecut au fost încheiate 15 astfel de contracte de cesiune, iar anul acesta 23. Potrivit acesteia, în cazurile în care nu s-a putut ajunge la o soluţie de compromis Gospodăria Comunală a scos la vânzare apartamentele datornicilor.
”Noi am încercat pe cale amiabilă, am trimis notificări, somaţii, le-am oferit posibilitatea plăţii eşalonate. Unii au venit, alţii nu, iar pentru aceştia din urmă am cerut executarea silită. Ne-am interesat dacă au locuri de muncă şi am cerut poprirea pe salariu şi unde nu am putut rezolva aşa, am cerut scoaterea la licitaţie a apartamentelor. Am scos la vânzare şapte apartamente aflate în Cartierul Ciucului şi Varadi Jozsef, dintre care două au fost deja vândute (…) Un an şi jumătate, aproape doi am tot aşteptat să vină proprietarii, să ne înţelegem, să găsim o soluţie, dar nu au venit şi atunci nu am avut de ales”, a mai spus Aczel Kata.
Potrivit acesteia cetăţenii s-au obişnuit să-şi plătească cu prioritate facturile la gaz, curent, telefon, internet şi cablu şi lasă la urmă întreţinerea ştiind că serviciile de apă şi canal sunt mai greu de sistat, dar Gospodăria comunală va continua să cheme în judecată datornicii şi să pună sentinţele în executare, pentru că situaţia a devenit de netolerat.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES