În oraşul Covasna, doar 491 de persoane au depus, până în prezent, documentația necesară acordării ajutorului pentru încălzire în iarna acestui an. Însă, documentația poate fi depusă până pe 20 a fiecărei luni, pentru luna următoare, de către cei care vor  să beneficieze de ajutor pe lunile noiembrie 2012 – martie 2013.

Din cele totalul celor 491 de dosare depuse spre aprobare, au fost aprobate 484, 7 fiind respinse pe baza unor motive obiective. Direcţia pentru Asistenţă Comunitară (DAC) din cadrul Primăriei Covasna a analizat cu multă responsabilitate fiecare caz în parte şi a respins şapte cereri, întrucât persoanele respective deţineau în proprietate clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, autoutilitare sau bovine. Domnul viceprimar Thiesz  Janos ne-a declarat că în oraşul Covasna au fost aprobate 302 de dosare pentru încălzirea locuinţelor cu gaze şi 182 de dosare pentru locatari care folosesc încălzirea cu lemne. Cum era de aşteptat, spune domnul Thiesz Janos, cele mai multe cereri depuse pentru ajutorul de încălzire au venit din partea pensionarilor, dar mai sunt foarte multe cereri depuse și de către familiile numeroase, în care doar câte un membru al familiei are loc de muncă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, de ajutoarele pentru încălzire pot beneficia cei cu venit net lunar pe membru de familie de până în 615 lei. Criteriile de acordare a ajutorului sunt mult mai drastice decât anul trecut, la stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi după caz, al persoanei singure, luându-se în calcul toate veniturile nete realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii. Proiectul de ordonanţă de urgenţă stabileşte şi modul de calculare a venitului mediu net, precum şi alte condiţii care trebuie îndeplinite pentru acordarea ajutorului pentru încălzire. Astfel, la stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent şi alte creanţe legale, cu excepţia ajutorului social prevăzut de Legea 416/2001, a burselor de studiu şi a burselor sociale, precum şi a sprijinului financiar acordat elevilor în cadrul Programului naţional de protecţie socială “Bani de liceu”.

Nu se încadrează la acest ajutor cei care deţin, printre altele, alte bunuri imobile în afara locuinţei de domiciliu, bunuri mobile precum autoturisme care depăşesc 1600 cmc, terenuri de peste 1000 mp, depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei, mai multe animale – peste trei bovine, peste cinci porcine, peste 20 de ovine/caprine. În cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate numai categoriile de bunuri cuprinse în lista bunurilor considerate de strictă necesitate pentru nevoile familiale, aceasta beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinţei. Pe de altă parte, dacă familia sau persoana singură deţine cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în lista bunurilor care nu sunt considerate de strictă necesitate pentru nevoile familiale, aceasta nu beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinţei.

Ajutorul suplimentar este o formă de sprijin cu destinaţie specială acordată din bugetul de stat şi se acordă pentru perioada de iarnă familiilor şi persoanelor singure, în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie. Reprezentantul prefecturii judeţului Covasna  declara că va cere la nivel central extinderea perioadei de acordare a subvenţiilor pentru încălzire în judeţele montane, având în vedere că aici iarna vine mai repede şi ţine mai mult. „Ceea ce solicităm de la Guvern este ca populaţia din judeţele montane să primească mai mult timp subvenţie, mai devreme decât judeţele sudice“, a afirmat prefectul. În Covasna frigul şi iarna ţin uneori şi 5 luni, iar în Comandău, cea mai înaltă comună din judeţ, chiar jumătate de an. În oraşul Întorsura Buzăului mercurul termometrelor coboară iarna şi la minus 36 de grade, iar  iarna trecută s-au înregistrat minus 31 de grade, cea mai scăzută temperatură din ţară. Oamenii de aici se încălzesc fie cu lemne, fie cu căldura de la centrala pe rumeguş, în cazul celor de la bloc.

Dana Şerban

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail