Ieri dimineaţă, angajaţii SC Gosp-Com SRL, operatorul de apă şi canalizare din municipiul Sfântu Gheorghe, au fost nevoiţi să sisteze furnizarea apei potabile în blocul cu 74 de garsoniere situat pe str. Vasile Goldiş, ce aparţine de Asociaţia de proprietari „Garsoniera 8”.
Jurista societăţii, Aczel Kata, ne-a spus că au fost nevoiţi să recurgă la această soluţie fără precedent, din cauza faptului că Asociaţia de proprietari are o datorie de aproximativ 30.000 lei către SC Gosp-Com SRL.
Aceasta a declarat că este îngrijorător faptul că în urma verificărilor făcute la Asociaţia de proprietari „Garsoniera 8”, unde administrator este Szabo Blanka, au constatat că, de fapt, proprietarii datorează doar 15.000 lei – din care doar 7.000 lei reprezintă serviciul de apă şi canalizare – cealaltă jumătate a sumei neputând fi justificată de către administratorul asociaţiei.
Cu privire la această stare de fapt, jurista Aczel Kata a precizat: „E pentru prima oară când am luat măsura sistării apei potabile, ultima pe care ne dorim să o luăm, şi care creează nemulţumiri în rândul proprietarilor care sunt cu plata la zi. În cursul acestei dimineţi (ieri – n.red.), am stat de vorbă cu administratorul asociaţiei, Szabo Blanka, căreia i-am cerut să justifice suma pe care a încasat-o de la proprietari, şi care nu este virată în contul serviciilor primite de aceştia, pentru a putea relua alimentarea cu apă. Trebuie să ştiţi că demersurile noastre cu privire la datoriile acestei asociaţii au început cu mult timp în urmă, prin transmiterea mai multor notrificări şi prin purtarea mai multor discuţii cu administratorul. Adevărul este că până în anul 2010 nimeni nu s-a ocupat, în mod serios, de datoriile asociaţiilor de proprietari din Sfântu Gheorghe, către Gosp-Com. Aveam sentinţe definitive împotriva asociaţiilor de proprietari care au datorie către noi, sentinţe favorabile nouă, pe care nu le-am putut pune în executare pentru că, de regulă, asociaţiile de proprietari nu au bunuri urmăribile pe care să le executăm silit, şi nici conturi bancare pe care să le blocăm. Astfel, din anul 2010 am început să cesionăm (preluăm) datoriile, iar de atunci aproape în fiecare zi persoanele datornice sau administratorii de bună credinţă vin la sediul societăţii noastre pentru a sta de vorbă şi pentru a găsi soluţii în vederea rezolvării datoriilor pe care le au. Şi în cazul Asociaţiei de proprietari Garsoniera 8”, doamna administrator Szabo şi-a exprimat dorinţa să încheie un contract de acest fel, doar pentru suma de 7.000 lei ”.
Jurista operatorului de apă şi canalizare ne-a spus că în decursul acestui an au încheiat în jur de 20 de contracte de cesiune a datoriilor, din care parte se vor finaliza cu plata benevolă din partea datornicilor, iar parte prin sentinţe judecătoreşti.
Rămaşi fără locuinţe, din cauza neplăţii datoriilor la întreţinere
Din informaţiile furnizate de Aczel Kata, rezultă că în ultmii ani, pe baza sentinţelor judecătoreşti favorabile SC Gosp-Com SRL, au fost 7 cazuri în care s-au scos la licitaţie locuinţele rău-platnicilor, situate în cartierul Ciucului şi pe str. Varodi Jozsef, pentru recuperarea sumelor restante. Potrivit acesteia, până în prezent s-a reuşit vinderea prin licitaţie a două din cele şapte imobile. „Este ultima măsură şi cea mai drastică pe care am fost nevoiţi să o luăm, însă nu am avut altă cale de urmat. Timp de 2-3 ani am aşteptat să vină proprietarii acestor locuinţe pentru a găsi o soluţie, de comun acord, ne-am dat toată silinţa şi am avut toată deschiderea faţă de aceştia, dar fiecare trebuie să înţeleagă că un serviciu primit, indiferent care este acela, trebuie achitat”, a spus reprezentanta Gosp-Com Sfântu Gheorghe.
Administratorii asociaţiilor de proprietari nu cunosc legea
Aczel Kata ne-a mărturisit faptul că, spre surprinderea sa, în relaţia de colaborare pe care o are cu administratorii Asociaţiilor de proprietari din Sfântu Gheorghe a constatat faptul că mare parte dintre aceştia nu cunosc legislaţia referitoare la înfiinţarea şi funcţionarea Asociaţiilor de proprietari. Aceasta a susţinut că deşi marea majoritate a administratorilor de asociaţii existente în Sfântu Gheorghe au obţinut atestatul în urma susţinerii unor examene, ea nu înţelege din ce tematică au susţinut examenul de atestare şi cum a fost posibil ca parte dintre ei să promoveze, dacă nu cunosc prevederile singurei legi în baza căreia îşi desfăşoară activitatea.
„Am stat de vorbă cu administratori cu mare vechime în acest domeniu, şi care habar nu aveau că Legea 230/2007 permite Asociaţiilor de proprietari să facă demersuri în înstanţă, în vederea recuperării datoriilor de la rău-platnici”, ne-a spus jurista Acel Kata.
Locatarii aşteaptă să curgă apa la robinet
Cei care locuiesc în blocul cu pricina, şi care au toate facturile achitate, nutresc speranţa că situaţia se va remedia. Unul dintre locatari, care ne-a semnalat acest caz, ne-a spus că atât el cât şi vecinii lui de bloc aşteaptă cu nerăbdare ca situaţia actuală să se rezolve.
Maria Graur