Cercul de ornitologie „Mugurar” de la Palatul copiilor din Sfântu Gheorghe va derula pe durata unui an de zile un proiect pilot ce are ca scop colectarea uleiului alimentar uzat şi predarea acestuia la centrele de colectare.
Cătălin Lazăr, unul dintre coordonatorii proiectului intitulat „Regândeşte, Renunţă, Reacţionează”, a declarat miercuri pentru AGERPRES că în acesta vor fi cooptaţi 30 de copii voluntari care vor derula acţiuni de conştientizare a populaţiei, dar în acelaşi timp vor merge periodic pe la cantine, restaurante, fast-food-uri, pensiuni şi chiar şi pe la blocuri pentru a colecta uleiul uzat de la populaţie.
„Practic, această reţea de voluntari va merge de două ori pe lună să colecteze uleiul uzat şi să-l predea la centrele de colectare ale societăţii de salubrizate TEGA din Sfântu Gheorghe, împreună cu care derulăm acest proiect. În acest fel putem urmări circuitul acestor deşeuri şi suntem siguri că nu vor ajunge în reţeaua de canalizare a oraşului ori în natură”, a spus Cătălin Lazăr.
El a subliniat că cea mai importantă parte a acestui proiect o reprezintă cea de conştientizare a cetăţenilor, intenţia fiind ca ei să continue să colecteze uleiul folosit la gătit şi după încheierea programului. Drept urmare, tinerii voluntari vor merge în licee, în comunitate, în bănci, la fabrici şi în alte instituţii, în special în cele unde sunt preponderent femei, pentru a informa cu privire la consecinţele dezastruoase pe care uleiul uzat îl are asupra mediului înconjurător.
„Este un proiect al comunităţii pentru comunitate şi vrem să implicăm cât mai mulţi cetăţeni”, a spus Cătălin Lazăr, menţionând că acesta se va derula până pe data de 15 noiembrie 2013 şi va fi susţinut de o serie de personalităţi preocupate de protecţia naturii.
Directorul TEGA, Toth Birtan Csaba, a declarat că în municipiul Sfântu Gheorghe sunt două puncte permanente de colectare a uleiului alimentar uzat, dar care nu sunt foarte frecventate. Potrivit acestuia, de regulă, uleiul din tigaie folosit la gătit sfârşeşte în chiuvetă sub un jet de apă fierbinte, dar puţină lume ştie că un singur litru de ulei uzat poate contamina o tonă de apă, iar în medie fiecare român consumă câte 13 litri de ulei pe an.
Toth Birtan Csaba este de părere că acest parteneriat realizat cu Cercul de ornitologie şi cu membrii sucursalei Covasna „Falco Tinnunculus” al Societăţii Române de Ornitologie este binevenit şi are şanse de reuşită pe termen lung.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES