În organizarea Asociaţiei Unităţilor Hoteliere şi Res­taurantelor (SVESZ) din Sfântu Gheorghe,  şi-a Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, sâmbătă a avut loc  prima ediţie a Festivalului sarmalelor şi caltaboşilor secuieşti.

Kovacs Istvan, preşedintele SVESZ ne-a spus că la acest eveniment gatronomic au luat parte 17 echipe de profeşionişti sau amatori, sosite din localităţile Praid (Harghita) Tg. Secuiesc, Baraolt, Covasna şi Sf. Gheorghe. Deoarece regulamentul a permis acest lucru, doar şapte echipe au pregătit caltaboşi şi sângerete, alături de  sarmalele care au fost „vedetele” zilei.

 

Pe lângă munca depusă de fiecare membru al celor 17 echipe, pentru ca produsele pregătite de aceştia să fie cât mai gustoase iar mesele cât mai arătoase, distracţia şi voia bună au fost prezente de dimineaţă şi până s-a lăsat întunericul.

Binedispus şi ferm convins că echipa din care a făcut parte „Cavalerii gastronomici, la foc deschis”, dl. Vajda Levente, directorul CEC Bank, ne-a spus: „Ne pare rău că acest festival tradiţional nu s-a mai organizat la Praid,  dar este bine că a venit la Sf. Gheorghe, deoarece în judeţul nostru sunt organizate cele mai multe festivaluri gastronomice din ţară. Actualul Festival al  sarmalelor şi caltaboşilor secuieşti ridică rangul evenimentelor  gastronomice covăsnene”.

Şi echipa UDMR, aflată în campanie electorală, a reuşit să facă sarmale foarte bune, deducem noi, având în vedere că cei prezenţi la acest eveniment  s-au aşezat la coadă pentru a fi serviţi de însuşi candidatul la alegerile parlamentare, Marko Attila.  Colegul său de echipă, dl. Klarik Laszlo, ne-a spus că în sarmale au pus ciolan afumat, carne tocată, şi foi de varză murată, dar „şi puţină picanterie politică” deoarece acest „condiment secret” dă gustul cel mai bun.

La categoria profesionişti, „standul” restaurantului Ganesa, a căror membri au pregătit sarmale vegetariene, dar şi a  restaurantului Kovacs care a pregătit atât sarmale cât şi caltaboşi şi sângerete,  atrăgeau privirile vizitatorilor.  Dl Kovacs Mihaly ne-a spus: „Fiul meu a pregătit sarmale tradiţionale iar eu, fiind specialist în procesarea cărnii, am pregătit câte două  feluri de caltaboşi  şi de  sângerete. Eu, împreună cu echipa mea am pus suflet în tot ceea ce am pregătit, pentru a a arăta tuturor celor care au venit la acest festival că în oraşul nostru se mai poate face un eveniment frumos”.

Pe baza deciziei juriului, câştigătoarea primei ediţii a „Festivalului sarmalelor şi caltaboşilor secuieşti” a fost declarată echipa Restaurantului Szekely Vendeglo din Tg. Scuiesc, a cărei membri vor petrece un sejur la un complex balnear din  localitatea Morahalom din Ungaria.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail