Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, care a făcut o analiză a manualului alternativ „Istoria secuilor” lansat recent în cele două judeţe, consideră că acesta distorsionează şi eludează adevărul istoric şi reprezintă o „provocare şi o jignire” la adresa românilor.

Conducerea Centrului cere retragerea manualului şi pedepsirea celor care l-au editat.

Într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES, se menţionează că acest manual „antiromânesc” poate avea „grave consecinţe pentru formarea viitoare a tinerilor maghiari”, dar şi asupra bunei convieţuiri interetnice, subliniindu-se că a fost realizat pe bani publici, respectiv la comanda consiliilor judeţene Covasna şi Harghita conduse de UDMR.

Semnatarii comunicatului – istoricul Vasile Lechinţan, arhivistul Ioan Lăcătuşu şi profesorul Vasile Stanca – evidenţiază că autorii manualului nu respectă „minimum de adevăr”, abandonând „criteriul ştiinţific în favoarea comenzii politice”, prin urmare acest volum ar fi trebuit să se numească mai degrabă „Politica liderilor secui despre istoria secuilor”. În context se menţionează că elevii maghiari din clasele a VI-a şi a VII-a mai au un manual din care învaţă ca disciplină obligatorie, în câte o oră pe săptămână, istoria minorităţii maghiare din România şi, în cadrul acesteia, aspectele fundamentale ale istoriei întregii maghiarimi, dar în realitate li se predă istoria Ungariei.

„Practic se preconizează ca elevii maghiari să facă minimum două ore pe săptămână de istorie ‘a naţionalităţilor’ fiind îndoctrinaţi de ‘adevărurile’ istoricilor maghiari înainte de a face Istoria Românilor la clasa a VIII-a, pe care refuză să o înveţe, motivând neînţelegerea termenilor istorici româneşti şi chiar a limbii române”, se spune în comunicat.

În ce priveşte eludarea adevărurilor istorice, se arată că în „Istoria secuilor” nu se menţionează atrocităţile comise de secui/maghiari faţă de români şi saşi în perioada de după Adunarea de la Lutiţa din 16 octombrie 1848, nici despre atrocităţile de la 1918-1919 ale batalioanelor secuieşti şi nici despre cele suferite de români în perioada de după Dictatul de la Viena din anii 1940-1944. Manualul nu menţionează nici faptul că numeroase biserici româneşti din zonă „au fost rase de pe faţa pământului”, în schimb românii sunt „culpabilizaţi că au îndrăznit să-şi construiască biserici ortodoxe uriaşe”. De asemenea, manualul îi glorifică de „fascistul Nyiro Jozsef, cel care s-a dovedit un şovin antiromân şi un antisemit în timpul celui de-al doilea război mondial, un oficial al guvernului fascist al lui Szalási” şi pe Orban Balazs, „un mare şovin antiromân, fapt cunoscut în epocă şi dovedit de scrierile sale”. Conducerea Centrului concluzionează că „manualul conţine o politică făţiş antiromânescă în prezentarea evenimentelor istorice, totul fiind privit prin prisma separatismului etnic pur în zonă”.

„Pe aceste considerente apreciem că manualul nu este decât o provocare jignitoare la adresa românilor, evreilor şi chiar a germanilor trăitori pe aceste meleaguri (inclusiv a memoriei saşilor din Reghin şi din jurul acestuia la 1848) şi propunem scoaterea lui din şcoli şi pedepsirea celor care din banii publici au susţinut o astfel de provocare”, se menţionează în comunicat. În finalul acestuia se mai menţionează că „generaţia de astăzi nu poate fi culpabilizată pentru trecutul nedemn, de aceea se impune elaborarea unui volum monografic bazat pe realităţi istorice dovedite de documente şi nu pe mistificări eroizante şi pe minciuni grosolane şi provocatoare care să estompeze adevărul, astăzi, când suntem sub ochii unei Europe care promovează onestitatea intelectuală, acceptarea alterităţii etnice şi religioase, spiritul de promovare a înaltelor valori umane şi morale”.

Manualul alternativ „Istoria secuilor”, tipărit în 3.500 de exemplare, a fost redactat de un colectiv de profesori, istorici şi arheologi din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi este destinat elevilor maghiari din clasele a VI-a şi a VII-a. Manualul a fost lansat pe data de 18 septembrie la Miercurea Ciuc şi pe 5 noiembrie la Sfântu Gheorghe şi urmează să fie lansat în curând şi în judeţul Mureş.

În urma unei sesizări primite de la un cetăţean, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a împuternicit Corpul de control să verifice dacă manualul respectă procedurile privind manualele alternative. Oficiali din cadrul MECTS au precizat că o carte nu poate fi folosită pe post de manual în cadrul sistemului de stat şi privat decât dacă este avizată de Ministerul Educaţiei, iar, dacă se constată că nu s-au respectat procedurile, atunci trebuie retrasă.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail