Sfinţirea picturii şi bisericii de lemn din staţiunea Covasna, ce a avut loc Duminică, reprezintă un eveniment de o importanţă deosebită pentru toţi credincioşii – localnici şi nu numai. Toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să admire cele 44 de  icoane, de diferite dimensiuni, pictate pe catapeteasmă, precum şi pe cele treisprezece care înfrumuseţează pereţii interiori ai lăcaşului de cult. Toate icoanele realizate de familia Matei şi Kornelia Schinteie, meşteri iconari din Covasna, au fost donate noii biserici, în semn de mulţumire pentru „minunea Dumnezeiască” ce s-a înfăptuit în oraşul  în care locuiesc.

„Nu am putut râmâne indiferenţi la nevoile acestei biserici, la nevoile comunităţii noastre de creştini ortodocşi, din staţiunea Covasna. Am dorit din toată inima să participăm şi noi, cu munca noastră, la realizarea acestui lăcaş sfânt, deoarece prin aceasta aducem  mulţumire lui Dumnezeu pentru ajutorul pe care ni l-a dat;  aceasta este raţiunea acestei donaţii, ci nu spre slava noastră personală”, ne-a spus Matei Schinteie.

Acesta a menţionat faptul că pictura din interiorul Bisericii cu hramul Izvorul Tămăduirii din Covasna este realizată cu tehnica tempera vernisată, în stil bizantin, cu influenţe din arta bizantină sârbească şi greacă. Meşterul iconar ne-a spus că icoanele sunt grupate în mai multe registre, cele împărăteşti sunt cele mai mari, apoi urmează prăznicarele, apostolii şi crucea de deasupra catapetesmei care are în stânga şi în dreapta icoanele Sf. Ioan Evanghelistul şi a Maicii Domnului, acestea fiind obigatorii într-o catapeteasmă. De asemenea, Matei Schinteie a precizat că împreună cu soţia sa Kornelia  au realizat şi o icoană a Sfintei Treimi, cea mai mare din zonă în opinia lor, deşi în unele lăcaşe de cult aceasta nu se regăseşte. Potrivit acestuia, pictura a fost realizată într-un an şi jumătate. „Lucrările au fost complexe, mai ales prăznicarele care au foarte multe personaje cărora trebuie să le dăm fineţea  şi expresia feţelor. La nici un personaj nu e întâmplător, fiecare are o stare sufletească în icoană, pe care noi trebuie să o redăm. Toate icoanele din lume sunt opere de artă sacră”, ne-a mărturisit Matei Schinteie.

 

În calitate de localnici, dar şi de meşteri iconari, Kornelia şi Matei Schinteie au ţinut să mulţumească Î.P.S. Ioan Selejan, Episcop de Covasna şi Harghita precum şi Părintelui Irimia Cristian Vlad care au avut încredere în măiestria lor şi i-au sprijinit în activitatea pe care au desfăşurat-o.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail