In memoriam: Iulia-Viorica Csutak, născută Negoiţă (1959-2012)
Învăţătoarea şi profesoara pentru învăţământul primar Iulia-Viorica Csutak s-a născut în 4 septembrie 1959, la Întorsura-Buzăului, în familia Negoiţă. Copilăria şi-a petrecut-o în mai multe localităţi în care părinţii au studiat sau au lucrat: în Bucureşti unde tatăl său a fost student, în Subcetate (jud. Harghita), unde tatăl a fost profesor şi în Zărneşti (jud. Braşov), când tatăl său a fost salariat la Întreprinderea „Celuloza” din oraşul respectiv. Cursurile şcolii primare şi ale gimnaziului le-a urmat la Zărneşti (clasele I-VI) şi la Braşov (clasele VII-VIII). Tot la Braşov a urmat apoi Liceul Pedagogic, pe care l-a absolvit în anul 1978.
Şi-a început cariera didactică ca învăţătoare la Şcoala ajutătoare din Brădet-Săcele, jud. Braşov (1978-1983), şcoală unde, în perioada 1981-1983 a îndeplinit şi funcţia de director adjunct. După căsătoria, în anul 1982, cu inginerul Csutak Iosif, în anul 1983 familia Csutak s-a stabilit la Sf. Gheorghe: soţul Iosif, inginer la Intreprinderea de Maşini Agregat şi Subansable Auto (IMASA), şi soţia Iulia, învăţătoare la Şcoala generală nr. 1, azi Liceul de artă „Plugor Şandor”, şcoală în care învăţătoarea Iulia Csutak a funcţionat, cu rezultate excepţionale, timp de aproape trei decenii.
În toată această perioada s-a preocupat pentru perfecţionarea continuă a pregătirii profesionale, promovând cu succes examenele pentru gradele didactice (definitivat, gradul al II-lea şi gradul I) şi urmând numeroase cursuri de specialitate şi stagii de formare, dintre care menţionăm: formarea formatorilor locali (1998), formarea continuă (1999), managementul educaţional şi şcolar (2000-2001), formarea continuă a profesorilor (2001), formarea evaluatorilor de manuale şi a grupului de evaluatori judeţeni pentru învăţământul primar (2003), management şi comunicare, consiliere şi orientare (2006), metode şi tehnici de evaluare interactivă, iniţiere şi utilizare calculatoare (2008), profesor pentru învăţământul primar (2006-2009), formator (2010).
A educat şi format opt generaţii de elevi care au avut numai cuvinte de laudă la adresa dragei lor „doamne învăţătoare”. Din anul 1998 a fost membru în Consiliul de Administraţie al Liceului de Artă, iar în perioada 1997-2001 a fost director adjunct al liceului amintit. Datorită competenţei profesionale şi a rezultatelor şcolare obţinute a fost apreciată atât la nivelul şcolilor unde a funcţionat cât şi la nivel judeţean şi naţional. Între anii 1983-2011 a fost metodist al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, responsabil de Cerc pedagogic – zona Sf. Gheorghe şi membru în Consiliul Consultativ al Inspectoratului. Prin ordinul Ministrului Educaţiei a fost cooptată ca formator naţional din cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei şi a Centrului Naţional de Formare a Personalului din Învăţământul Preuniversitar. Începând cu anul 1998, a desfăşurat o bogată activitate de formator judeţean în cadrul Programului de Reformă a învăţământului, pentru mai multe programe de formare a cadrelor didactice din judeţul Covasna: „Pregătirea cadrelor didactice pentru predarea în învăţământul simultan”, „Formarea continuă în şcoli”, „Consiliere şi orientare”, „Laborator de comunicare didactică” etc.
În perioada 1998-2002 a fost formator naţional al Consiliului Naţional pentru Curriculum în cadrul „Programului de pregătire a cadrelor didactice pe probleme de didactica disciplinelor şcolare”. După cei patru ani de activitate ca formator naţional a primit scrisori de apreciere din partea formatorilor internaţionali din Anglia şi Danemarca, care au supervizat cursurile organizate sub egida Ministerului Educaţiei şi Cercetării la Bucureşti şi Botoşani. A fost autor de curriculum şi de materiale auxiliare în programul PHARE „Educaţia pentru calitate”, coautor la studiul „Şcoala la răscruce: Schimbare şi continuitate în curriculum învăţământului obligatoriu” şi la „Ghidul metodologic – Geografie clasele IV-VIII” şi „Ghidul metodologic – Educaţie fizică”, membru în Comisia Naţională de selecţie de carte şcolară în cadrul „Programului de Relansare a Învăţământului în Mediul Rural”, evaluator de manuale de învăţământ primar ş.a.
După propria evaluare, în întreaga sa activitate învăţătoarea Iulia-Viorica Csutak a dovedit creativitate, flexibilitate, tact, răbdare, deschidere spre nou, curiozitate profesională, adaptabilitate, dorinţa de autoperfecţionare continuă, loialitate, colegialitate şi comunicare deschisă cu elevii, părinţii şi colegii. Trăind şi muncind într-un mediu multicultural a manifestat înţelegere şi acceptare a tuturor aspectelor care ţin de tradiţii, culturi şi mentalităţi variate. În acest context şi-a dezvoltat atitudinea de empatie, aptitudini de rezolvare creativă a conflictelor, capacitatea de lucru în echipă, spirit de iniţiativă şi de răspundere. Organizarea şi desfăşurarea cursurilor de formare a cadrelor didactice din mediul rural şi urban, a avut drept consecinţă cunoaşterea şi înţelegerea locuitorilor din toate zonele judeţului, analiza nevoilor de formare şi consiliere a acestor grupuri, adeseori defavorizate, cât şi preocuparea pentru formularea unor propuneri, în mod individualizat la toate aceste aspecte.
În toate rolurile profesionale îndeplinite, a demonstrat reale aptitudini şi competenţe de lider de grup. Atât în activitatea cu elevii cât şi în cea cu adulţii, s-a implicat în identificarea şi analiza nevoilor de formare ale acestora, a stabilit oportunităţile şi priorităţile, a elaborat planuri proiecte, oferte educaţionale, a realizat analize de impact, acordând o deosebită atenţie evaluărilor de progres în cadrul tuturor acţiunilor întreprinse în plan profesional. Recunoaşterea activităţii didactice prodigioase desfăşurată în cadrul Şcolii generale nr. 1 Sf. Gheorghe şi ca metodist în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna a fost încununată prin acordarea titlului de „Învăţător evidenţiat” conferit prin Ordin al Ministrului Educaţiei şi Învăţământului, în anul 1988. Peste ani, bogata sa activitate atât ca formator naţional, evaluator de manuale, autor şi coautor de lucrări ştiinţifice în domeniul educaţiei a fost recunoscută şi apreciată prin acordarea Ordinului şi Medalia Meritul pentru Învăţământ clasa II, conferite prin decret prezidenţial, în anul 2004. Dar cea mai mare recompensă o reprezintă „numele bun” şi imaginea chipului îndrăgit al doamnei învăţătoare întipărit în inimile şi sufletele sutelor de elevi, părinţi, colegi şi ale tuturor celor care au cunoscut-o.
Dumnezeu a binecuvântat familia Iosif şi Iulia Csutak cu iubita lor fiică, Ruxandra-Monika, născută în anul 1989. Aşa cum ne-a mărturisit soţul său Iosif, deşi îndeplinirea multiplelor şi complexelor obligaţii profesionale, uneori au condus-o departe de familie perioade îndelungate, soţia şi mama Iulia niciodată nu şi-a neglijat căminul conjugal. A acordat o mare atenţie educării fiicei sale la toate nivelele de şcolarizare. A căutat permanent să asigure o atmosferă echilibrată şi caldă în cadrul familiei. A fost în permanenţă o fire veselă, optimistă şi echilibrată, atât la locul de muncă cât şi în societate. A fost o adevărată luptătoare pentru drepturile cadrelor didactice, în general, şi al învăţătorilor în particular, şi a învins în majoritatea cazurilor. Singura bătălie pe care a pierdut-o a fost cea cu boala necruţătoare care a răpus-o într-un mod neîndurător şi tragic în mai 2012. Prin pilda întregii sale vieţi, învăţătoarea Iulia-Viorica Csutak ocupă un loc distinct în rândul dascălilor emeriţi din judeţul Covasna.
Dr. Ioan LĂCĂTUŞU