Elevii Liceului Teoretic “Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului au păstrat tradiția sărbătorind și anul acesta, luna octombrie, ca Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare. Manifestările derulate au pornit de la motto–ul internațional: “School Libraries: a Key to the Past, Present and Future”, scopul fiind acela de a promova importanța dezvoltării şi a utilizării bibliotecilor școlare.
Proiectul nostru, intitulat “Să recreăm Basmul toamnei”, s-a desfăşurat între 15- 26 octombrie 2012. Echipa de proiect a fost alcătuită din director, prof. Maria Badiu şi profesorii diriginţi ai claselor a cincea și a noua B, Camelia Mantaroşie şi Monica Iuliana Muntean.
Obiectivele urmărite au fost multiple: promovarea resurselor Centrului de Documentare şi Informare în rândul elevilor din clasele a cincea şi a noua, stimularea interesului tinerilor pentru lectură, dezvoltarea creativităţii şi imaginaţiei elevilor, dar şi fenomenul de socializare atât de necesar tinerilor nou veniţi în şcoala noastră.
Elevii au citit împreună „Basmul toamnei” de Ionel Teodoreanu. Apoi, au făcut analiza şi interpretarea textului, iar relatările scriitorului referitoare la întâmplările din universul naturii, petrecute toamna, au constituit sursa de inspiraţie pentru propriile lucrări ale elevilor.
Evaluarea activităților desfășurate a avut loc vineri, 26 octombrie. Elevii celor două clase au realizat o expoziție de pictură și și-au prezentat reciproc creațiile literare, cei mici în proză, cei mari in versuri, povești sau poezii care au dezvăluit disponibilitate pentru creație, pentru jocul imaginației.
“O nouă poveste se așterne pe masa poveștilor, o poveste cu totul minunată: Povestea Toamnei! De dimineață, roua se așterne ușor pe frunzele moarte ale copacilor. Din grădină recoltăm cele mai bune fructe și legume cu mirosul lor îmbietor. Norii fumurii de pe cerul lin amenință oamenii cu furtuna lor devastatoare. Păsarelele pleacă în zbor spre țările calde ale Africii. Afară e numai bine, nici cald, nici frig. Râurile, cu apa lor cea lină și curată susură de – a lungul muntelui. Culorile fructelor sunt deosebite … galben , roșu, mov… Toamna, prin ce are ea, e deosebită!” (Darius Badiu cls. a V–a).
Proiectul a fost conceput pe ideea de lectură activă, rezultatul lui fiind apreciabil. Pe de o parte a reușit crearea unei bune interactivități a elevilor cu conținutul textului citit, actul lecturii dovedindu-se unul eficient, elevii reușind să valorifice cu multă sensibilitate și măiestrie cunoștințele reținute pe baza lecturii prin elaborarea de compuneri, poezii, picturi, desene, etc., iar pe de altă parte a demonstrat, din nou, că de lectură se pot lega în mod firesc forme colective de activitate cum ar fi jocul didactic, dezbaterile în comun, lucrul în echipă, etc.
Sărbătorirea Lunii Internaționale a Bibliotecilor Școlare a fost un nou prilej de a evidenția faptul că biblioteca și cărțile sunt parte integrantă din viața școlii noastre.
prof. Camelia Mantaroșie, bibliotecar