Prin programul de dezvoltare „Potsa József”

Pentru judeţul Covasna, ultimii patru ani de zile au însemnat realizarea unor proiecte importante cu sprijin financiar de la Uniunea Europeană, cu precădere în municipiul Sfântu Gheorghe dar şi în celelalte oraşe şi comune.

Însă, având în vedere faptul că pentru creşterea calităţii vieţii covăsnenilor mai sunt multe lucruri de făcut, în perioada următoare, conducerea judeţului s-a pus pe treabă, s-au mai bine zis a continuat ceea ce a început cu câţiva ani în urmă, şi a realizat o strategie de dezvoltare comună, cu judeţul Harghita, pentru ciclul 2014-2020, când pot fi atrase fonduri europene importante pentru realizarea de noi proiecte.

Astfel, după ce în cursul zilei de marţi, vecinii harghiteni au lansat programul de dezvoltare denumit „Viitor Sigur”, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Támas Sándor, şi  fostul administrator public al judeţului, Klárik László, au vorbit despre lansarea programului de dezvoltare a județului Covasna, denumit „Potsa József”. Răspunzând întrebării – „De ce avem nevoie de acest program de dezvoltare a judeţului şi a societăţii ?”-  Klárik Lászlo a declarat că o construcţie pe termen lung presupune o planificare, o strategie şi stabilirea direcţiilor principale, dar în aceeaşi măsură şi un  plan concret de acţiune, respectiv cum atingem acele ţinte, în ce interval de timp, cine sunt responsabili, cu ce buget. Potrivit acestuia, programul „Potsa József” vrea să devină concretizarea acelei strategii de dezvoltare a judeţelor Covasna şi Harghita  ce-a fost  finalizată  în primăvara acestui an, cu finanţare de  la Uniunea Europeană, prin Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Bani pentru agricultură…

Una dintre priorităţile cuprinse în viitorul program de dezvoltare o constituie agricultura covăsneană care, pentru a ajunge la un nivel de  competitivitate similară cu cea din Europa de vest, are nevoie de 60 de milioane euro/an, timp de 8 ani de zile, adică de 480 milioane euro. Klárik Lászlo a menţionat faptul că, la ora actuală, agricultura covăsneană beneficiază de o finanţare de aproximativ 30- 40 milioane euro/an, cea mai mare parte fiind reprezentată de plăţile pe suprafaţă prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, dar şi de investiţiile pe bază de proiecte, prin intermediul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Însă, potrivit acestuia, suma de 30-40 milioane de euro pe an asigură doar supravieţuirea agriculturii covăsnene, şi nicidecum elementele de competitivitate cu agricultorii din UE.

…pentru drumuri…

Infrastructura judeţului Covasna este în suferinţă, şi drept urmare, conform calculelor reprezentanţilor Consiliului Judeţean Covasna, trebuie realizaţi încă 550 km de drumuri naţionale, judeţene şi comunale, pentru care este nevoie de o finanţare în sumă de 290 milioane euro. Fostul administrator public al judeţului, Klárik László, a afirmat că „aceasta este o sumă mare, dar şi ceea ce trebuie realizat este mult”. Astfel, potrivit acestuia, dacă în ultimii patru ani, în judeţul Covasna s-au construit  115 km de drumuri naţionale, judeţene şi comunale, pentru realizarea celor 550 km cuprinşi în programul de dezvoltare „Potsa József” va fi nevoie de dublarea sau chiar triplarea eforturilor, în perioada următoare.

…apă şi canalizare…

Cu privire la  capitolul „Apă şi canal”, Klárik László a arătat că, dacă oraşele Sfântu Gheorghe, Covasna, Întorsura Buzăului şi Tg. Secuiesc beneficiază de o finanţare de 107 milioane euro, în mediul rural ar mai fi nevoie de 150 mii euro pentru a „şterge” discrepanţa dintre mediul rural şi urban, în ceea ce priveşte serviciile de apă şi canalizare. El a declarat că judeţul nostru poate beneficia de o finanţare de 80 milioane  euro, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2,  care o să fie viabil din anul 2015.

…învăţământ şi sănătate

Dacă luăm în calcul şi suma de 80 milioane euro necesară pentru proiecte în domeniul  învăţământului şi al  sănătăţii, putem conchide că prin programului de dezvoltare „Potsa József”,  se urmăreşte  atragerea sumei de 1 miliard de euro, cu ajutorul căreia să se îmbunătăţească, vizibil, viaţa celor care locuiesc în judeţul Covasna.

„Împreună putem reuşi!”

Klárik László a precizat că, atât  în procesul de planificare cât şi în cel de realizare vor  fi invitaţi  acei factori care au ceva de spus  în implementarea acestui program, precum biserica, Camera de Comerţ,  echipa din Parlament sau din guvern, (dacă UDMR va fi la  guvernare), „deoarece este nevoie de  o participare mult mai largă, cu stabilirea responsabilităţilor fiecăruia, pentru a se ajunge  acolo unde ne dorim”.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail