O dublă aniversare face ca 2012 să fie un an important pentru teatrul românesc şi pentru România totodată: se împlinesc 160 de ani de la naşterea dramaturgului Ion Luca Caragiale şi 100 de ani de la moartea lui. Pentru a-i comemora numele şi cinsti memoria celui care a creat unele dintre cele mai spumoase comedii româneşti, Asociaţia Cultural Creştină „Justinian Teculescu”, Primăria Oraşului Covasna şi Casa Orăşenească de Cultură din Covasna au organizat, în cadrul „Zilelor Culturale Covăsnene”, manifestarea „I. L. Caragiale – Contemporanul nostru”.

În cinstea marelui scriitor anul 2012 a fost declarat „Anul Caragiale”

Astfel, duminică, 28 octombrie, la Centrul Cultural din Covasna, nenea Iancu a reunit un public, aparent diferit, dar având un numitor comun: ironia fină. Ca la orice eveniment cultural, deschiderea s-a făcut printr-o alocuţiune susţinută de distinsa doamnă Luminiţa Cornea, care afirma cu subtilitate că viaţa societăţii contemporane bate ficţiunea, că lumea pe care a surprins-o Caragiale ca într-un tipar nu s-a schimbat de atunci, doar „s-a modificat pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale” şi că recitindu-i opera parcă citeşti ziarul de azi. Urmărind atragerea unui public de toate vârstele, organizatorii evenimentului au conceput manifestarea într-un mod original, implicând publicul în concursuri despre viaţa şi opera marelui scriitor. A fost o provocare demnă de toată aprecierea, soldată cu premii în cărţi şi diplome, oferite cu sprijinul financiar al Consiliilor Local şi Judeţean din Covasna. Elevi din Şcoala Generală „Avram Iancu” şi Liceul „Korosi Csoma Sandor”, coordonaţi de doamnele profesoare Doina Ungurean, Manuela Călăreţu, Carmen Tozlovanu, Dana Pătru, Florentina Teacă, Daniela Oprea au înfăţişat portretul copilului în schiţele lui Caragiale şi au oglindit societatea contemporană autorului, prin prisma operelor sale.

Parfumul de epocă a fost adus de un invitat special, Lari Giorgescu, actor, colaborator al Teatrului Naţional din Bucureşti, care a prezentat un colaj după „Momente şi schiţe”, intitulat „Moftul român”. Evenimentul s-a încheiat într-un ropot de aplauze culese de trupa „Union”, alcătuită din actorii Sergiu Fesner, Andrei Seusan, Silviu Debu, Radu Crăciun, Corneliu Ulici, Eduard Cîrlan. Focusarea pe detalii aparent nesemnificative, costumele de epocă, acurateţea limbajului nonverbal au făcut o distincţie evidentă între imitaţie şi profesionalism. Şi când spun acest lucru, nu mă refer doar la standardele înalte la care s-au prezentat în faţa noastră, ci şi la subtilitatea  cu care au făcut educaţie publicului covăsnean, nefamiliarizat cu astfel de evenimente – unii au confundat o sală de cultură cu o sală de fast-fooduri, fâşâind şi ronţăind chipsuri şi floricele. Ca să facem cultură este nevoie de un minim de bun simţ, de cei şapte ani de acasă. Dar poate că unii au fost daţi la şcoală la şase ani…

Dana Şerban

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail