De câţiva ani de zile, în mai multe locuri din județul Covasna sunt amplasate automate de lapte de la care, în fiecare zi, cei ce doresc să consume lapte proaspăt, de casă, se pot aproviziona într-un mod simplu şi la un preţ acceptabil. Însă, din păcate, proprietarii unor „tonomate” nu au înţeles faptul că desfăşurarea acestei activităţi cu impact asupra sănătăţii consumatorilor poate avea loc numai cu respectarea, în totalitate, a prevederilor legale.
Într-un comunicat de presă al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna se arată că, în urma unui control efectuat în dimineaţa zilei de vineri, săptămâna trecută, inspectorii DSVSA Covasna, împreună cu reprezentanții primăriei și ai poliției locale au sigilat cinci automate de lapte care funcționau ilegal în Sfântu Gheorghe, situate pe str. Crângului nr. 29, str. Gării nr. 2, str. Stadionului nr. 15, str. Jozsef Attila nr. 1 şi pe str. Bisericii.
Cu această ocazie, pe fiecare automat au fost postate afişe prin intermediul cărora cumpărătorii erau atenţionaţi cu privire la faptul că laptele din automatele sigilate provine din exploatații nesupravegheate sanitar veterinar. Însă, în după-amiaza aceleiași zile sigiliile şi afișele de atenţionare au fost îndepărtate, lucru ce constituie infracțiune, iar automatele au fost puse în funcţiune! Drept urmare, reprezentanţii DSVSA vor sesiza instituțiile abilitate, în vederea efectuării de cercetări ulterioare.
Directorul instituţiei, dr. Siko Barabasi Sandor, a precizat că acțiunea de săptămâna trecută a fost declanșată în urma unei sesizări primite din partea Primăriei Sfântu Gheorghe, care, neîncasând chirie de la cei care au amplasat automatele de lapte, pe spaţiul public al municipalităţii, au solicitat informaţii cu privire la modul în care funcţionează aceste „vaci de fier”. Conform prevederilor legale în vigoare, automatele se pot alimenta cu lapte numai de la exploatații de animale înregistrate la Direcția Sanitară Veterinară județeană și au acceptul acesteia pentru vânzarea laptelui crud. Doar în acest fel se garantează faptul că efectivul de animale este permanent supravegheat, iar calitatea laptelui obținut este sigur pentru consumator. Potrivit directorului DSVSA Covasna, proprietarul celor 5 automate de lapte ce au fost sigilate nu a dorit să colaboreze cu instituţia pe care o conduce, în sensul înregistrării aparatelor, deşi a fost atenționat şi a primit avertismente, în mai multe rânduri. Mai mult, nici ferma de proveniență a laptelui nu este înregistrată la DSVSA Covasna, motiv pentru care nu există informaţii referitoare la numărul de animale de la care provine laptele comercializat, şi cu atât mai puţin informaţii referitoare la starea de sănătate a animalelor. „Multe dintre bolile animalelor, inclusiv tuberculoza, se pot transmite prin lapte. Acesta este un aliment sănătos, dar numai dacă se obţine de la animale sănătoase” a precizat directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Covasna.
Pentru informarea corectă a consumatorilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud trebuie să prezinte, în mod obligatoriu vizibil, lizibil și permanent actualizarea următoarelor informații: descrierea produsului (exemplu „Lapte crud de la… (specia)… se va fierbe”); denumirea exploatației de origine a laptelui crud care face obiectul vânzării directe, data mulgerii, reactualizată cu ocazia fiecărei reîncărcări; data la care a fost alimentat automatul, reactualizată cu ocazia fiecărei reîncărcări; data expirării valabilității laptelui; instrucțiuni pentru depozitarea laptelui la domiciliu (de exemplu: a se păstra în frigider la o temperatură cuprinsă între 0ºC şi +4ºC); numărul de înregistrare sanitar- veterinară acordat de DSVSA, pentru fiecare automat în parte.
În prezent, în judeţul Covasna sunt înregistrate un număr de 26 de automate de lapte care funcționează legal, 11 dintre acestea fiind montate în Sfântu Gheorghe.
Maria Graur