În cadrul manifestărilor organizate cu prilejul aniversării a 25 de ani de existenţă a Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, sâmbătă seara a avut loc o Gală Aniversară.

În discursul de deschidere a Galei, directorul Teatrului, Horaţiu Mihaiu, a spus, printre altele: „La aniversarea a 25 de ani  de  la înfiinţarea Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, putem spune că există o tradiţie şi că instituţia noastră este una de care trebuie să se ţină cont, de acum încolo, pe măsura profesionalismului de care au dat dovadă, de-a lungul anilor, toţi angajaţii teatrului”.

Iar pentru că la activitatea ce s-a desfăşurat pe par­cursul primului sfert de veac de funcţionare a TAM, şi-au adus aportul nenumărate persoane din judeţul nostru dar şi din afara graniţelor acestuia, care iubesc teatrul, conducerea acestei instituţii  de cultură a ţinut să acorde acestora diplome de onoare „pentru deosebita contribuţie adusă”. Lista celor ce şi-au adus aportul, într-o mai mare sau mai mică măsură, la ceea ce înseamnă, astăzi, Teatrul „Andrei Mureşanu”, în rândul instituţiilor de teatru din România, este extrem de lungă, şi cuprinde: reprezentanţi ai autorităţilor locale, sponsori, cadre didactice, actori, regizori, scenografi, colaboratori, angajaţi. Pe scenă s-au depănat amintiri frumoase, au curs lacrimi de emoţie, s-au spus urări de mai bine pentru teatrul românesc din  Sfântu Gheorghe.

Cunoscută în toată ţara din filmele în care a jucat, Teodora Mareş a fost un timp (în a doua jumătate a anilor ‘80) actriţă a Teatrului din Sfântu Gheorghe.

În cadrul Galei a rulat un film aniversar iar celor prezenţi li s-a oferit câte un catalog de o calitate ire­proşabilă ce cuprinde istoria și activitatea Teatrului „Andrei Mureşanu” în decursul celor 25 de ani. În cuprinsul acestuia, directorul TAM, Horaţiu Mihaiu arată că: „Deşi s-a născut ca un  proiect politico-utopic, acest mic teatru de provincie a găsit un spaţiu de afirmare proprice, şi-a găsit cadenţa, şi-a format publicul şi, ceea ce este cel mai important, a devenit atât de cunoscut şi asumat de comunitatea locală, încât lipsa lui din oraş nu ar mai fi posibilă!

TAM este  o emblemă artistică a oraşului, O mândrie locală dar nu numai.

TAM este o oază de cultură şi o rampă de lansare a unor proiecte îndrăzneţe.

TAM nu s-a mulţumit cu un statut minoritar de teatru provincial.

TAM este teatrul căutărilor şi al căutătorilor.

TAM este teatrul în care mai poţi visa.

TAM este un spaţiu binecuvântat. De cultură.

TAM nu mai are ambiţiile de început ale fiinţării.

Acum se gândeşte doar la profesionalism şi tradiţie.

O tradiţie de 25 de ani…”

LA MULŢI ANI, TAM!

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail